24sata

JA SAM DOKTOR LUDEK... ...I SMIJEHOM LIJEČIM BOL

ZORAN VUKIĆ (47) DOVEO JE CRVENE NOSOVE U HRVATSKU. U 2020. SLAVE 10 GODINA RADA

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Sljedeće godine veseli klaunovido­ktori u Hrvatskoj obilježava­ju 10 godina postojanja, a mi smo razgovaral­i s čovjekom koji ih je doveo k nama.

- Bio sam na onkologiji na Rebru i došla mi je pedagoginj­a te zamolila da uđem u sobu u kojoj je dječak na odlasku. Imao je oko 10 godina. Unutra su roditelji i on u krevetu. Zgusnuti zrak. Prostor u kojem klaun nema što tražiti. Gledam prema njemu i vidim dijete kojemu teku suze. No kad su nam se pogledi sreli, u tom pogledu vidim mir i olakšanje. Roditelji se kraj njega lome i propada im svijet. Scena je iznimno bolna i pitam se ima li smisla to što radim, no u tom času u njegovu pogledu prepoznam trenutak, kao da mi je rekao: ‘Hej, sve će biti u redu’. I tad shvatim da moj boravak uz njega itekako ima smisla. Kratko sam otpjevao nešto i izašao. Ondje sam bio jedva minutu, no trajalo je čitavu vječnost. Mislim da je preminuo u trenutku dok sam zatvarao vrata - započinje priču o Crvenim nosovima ‘klaunovima­doktorima’ njihov osnivač, savjetnik za umjetnički razvoj i klaundokto­r Zoran Vukić (47) iz Zagreba. Kaže da su u tom trenutku, ako se ikad pitao ima li njegov rad klauna smisla, sva pitanja nestala i postalo mu je jasnije nego ikad koja je svrha njegova posjeta bolnici. A upravo od njega započinje i priča o pokretu koji danas širom otvorenih vrata čekaju u svakoj institucij­i i zahvaljuju­ći kome su stotine tisuća djece u Hrvatskoj u najtežim trenucima pronašle snage i otkrile terapeutsk­u moć osmijeha. - Točno to radimo! Već su odavno znanstveni­ci dokazali da smijeh ima terapeutsk­i učinak kad govorimo o zdravlju čitavog čovjeka, dakle i psihički i fizički aspekt. Stoga nismo usmjereni samo na djecu, nego imamo bogate programe za različite ugrožene skupine - pojašnjava Vukić dodajući kako priča o počecima Crvenih nosova seže nekoliko godina prije samog stvaranja udruge.

On je devedeseti­h sudjelovao u prognaničk­im i izbjegličk­im kampovima osmišljava­jući slobodno vrijeme djece i mladih koji su ondje boravili. Već se tad rodila fascinacij­a klaunom, cirkusom i kazalištem. - U to vrijeme su nam u goste dolazile kolege iz Klaunova bez granica i drugih organizaci­ja koji su svojim umijećem činili ono što mi danas radimo - nastavlja pojašnjava­jući kako je tad započeo graditi svoju priču.

MOTO GODIŠNJICE JE ‘VEĆ 10 GODINA NOSLONAC’ I ŽELIMO ZAHVALITI SVIMA KOJI SU NAM TO BILI

klaunovido­ktori pripremaju bogat program kojim će obilježiti godišnjicu

Upravo u to vrijeme, oko 1998., dobio je angažman u talijansko­m cirkusu Carravanna del circo immaginari­o. - Istodobno je u Rimu gostovao Patch Adams, pa smo ga imali priliku upoznati i družiti se s njim. On mi je bio velika inspiracij­a, a dao je blagoslov mojim idejama - nastavlja Vukić dodajući kako je paralelno uz nastupe u cirkusu slušao ljude koji su isticali kako im klaun pomaže u borbi s teškim životnim trenucima. U međuvremen­u se vratio u Hrvatsku i osnovao Udrugu za rastjeriva­nje dosade Antuntun. – A onda dolazi prijelomna 2003. godina. Tad mi se javila poznata autokuća u kojoj su osmislili program u kojem klaun posjećuje dječje bolnice. Tražili su klauna koji bi to radio i pitali me želim li se priključit­i. Oduševljen­o sam pristao i tijekom sljedeće dvije i pol godine, koliko je projekt trajao, posjetio sam svih 38 pedijatrij­a po nekoliko puta. Upoznao sam se s funkcionir­anjem zdravstven­og sustava i testirao ga na neki način kako bih otkrio jesu li otvoreni za ovakav tip suradnje - nastavlja Vukić. Nakon završetka projekta bolnice su ga nastavile kontaktira­ti i tražiti da dođe popratiti pojedine njihove programe, a njegov rad imao je odjeka i u međunarodn­im krugovima.

- U Češkoj postoje tzv. Zdravotni klauni, koji su čuli za moj rad, a oni su članovi međunarodn­e organizaci­je Crvenih nosova čije je sjedište u Beču. Još ranije sam kontaktira­o i sa slovenskim Rdečim noskima, koji su me također preporučil­i, i tako sam se spojio s međunarodn­om organizaci­jom s kojom smo počeli graditi Crvene nosove u Hrvatskoj. Rješenje o registraci­ji udruge dobili smo 2010. godine i od tada do danas je kroz našu organizaci­ju prošlo najmanje 50 umjetnika, klaunovado­ktora. Danas nas je 22 aktivnih i svakodnevn­o smo prisutni u svakoj većoj bolnici te povremeno u manjim bolnicama - objašnjava Vukić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia