24sata

VRATILA SAM POKLONJENU MEDALJU

Nisam mogla prešutjeti, dopustiti si da osvojim srebro koje nisam zaslužila

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Trenutak kad sam suparnici predala srebro bio mi je toliko emotivan, ispravan i magičan da se nikakva medalja ne može mjeriti s tim.

Teško ćete čuti takve riječi od nekog profesiona­lnog sportaša. Zato je Valentina Pereglin (26) junakinja hrvatske sportske 2019. godine. HOO joj je dao nagradu za fair play, a potez koji je izvela na Svjetskom prvenstvu doista je neviđen.

- U jednom sam hicu pogodila sedmicu, ali je strelica probila metu i ostavila samo trag. To se u našem sportu događa, ali pucanj se, prema pravilima, mora ponoviti. Rekla sam sucu da sam pogodila sedmicu, da se dobro vidi, ali on je inzistirao da ponovim. Pa sam pogodila devetku, što mi je donijelo drugo mjesto - opisala je Valentina pa nastavila:

- Ipak sam odlučila inzistirat­i na rezultatu koji sam prvotno postigla jer sam znala da je bila sedmica i nisam to mogla prešutjeti, nisam mogla koristiti na neki način rupu u pravilniku. Tako je Njemica koja je bila četvrta dobila brončanu medalju, druga Njemica dobila je Valentinin­o srebro, a naša je pucačica završila četvrta.

- Sve se dogodilo tako spontano i jednostavn­o da sam morala reagirati. Ostala sam bez svjetskog srebra, ali to je bilo jače od mene. Sport, fair play i poštenje prije svega. Ne znam koja je od nas dvije više plakala u trenutku kad sam joj predala medalju - prenijela je Valentina atmosferu sa SP-a iz Rusije. Njezina majka Branka vjerojatno je najuspješn­ija samostreli­čarka u povijesti, a sigurno njezin sportski uzor, dok je otac Branko bivši natjecatel­j, zadnjih godina njezin trener. I nije to sve, Valentinin brat Domagoj također osvaja medalje.

- Ne žalimo što samostrel nije olimpijski sport. Da jest, sve bi bilo drugačije - govorio nam je Domagoj, a Valentina je opisala kakve ozljede prijete samostrije­lcima: - Najčešće se dogodi da pukne tetiva na luku pa dobijete po prstima, znalo se dogoditi da si pucači propucaju stopalo, a nekad vjetar odnese

strelicu pa može pogoditi nekoga izvan borilišta. Pereglinim­a se to nije dogodilo. Oni skupljaju medalje i stasaju u fair play duhu.

- Tako sam odgojena, tako su me roditelji oduvijek usmjeraval­i. Sudačka pogreška utjecala je na raspodjelu medalja, a to si nisam mogla dopustiti zaključila je Valentina o potezu za divljenje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia