24sata

ZADNJE PISMO UBOJICE

Jak u glavi možeš biti samo ako spa avaš, napisao je Zavadlav na papiru koji je ostavio na stolu

- Pišu: D. MAHMUTOVIĆ, T. KVARANTAN, H. TKALČEVIĆ

M., samo ti me možeš spasiti, pisao je na istrgnutom papiru Filip Zavadlav prije ubojstava, a u drugoj bilješci stoji: Jak u glavi možeš biti samo ako se naspavaš

M., volim te. M., samo me ti možeš spasiti, piše u pismima koja je Filip Zavadlav (25) napisao prije nego što je krenuo u krvavi pohod po Splitu.

Ispisana nemarnim, rastreseni­m rukopisom, krupnim tiskanim slovima, ova dva komada papira ostala su na stolu i noćnom ormariću stana u kojemu je živio mladić osumnjičen za trostruko ubojstvo iz osvete.

- Sve je to uzrokovano nespavanje­m, al dobro, to će se riješiti - piše na jednom papiriću.

- Da M., slažem se, jak u glavi možeš bit samo ako spavaš. M., volim te. M., samo me ti možeš spasiti. Filip ispisano je na drugome. Nisu ovo jedina pisma koja je ostavio. Marcela Sunara, stanodavka koja je prepustila stan Filipu, kaže da ih je bilo više po stanu. Neka su čitka, neka su gotovo potpuno nečitka. Tko je osoba inicijala M., pitamo je. Ne zna. Kako bismo pokušali saznati tko je M., o kojoj u posljednji­m trenucima prije masakra razmišlja Filip te od nje traži spasenje, raspitali smo se po gradu. Nitko od naših sugovornik­a ne može sa sigurnošću potvrditi identitet Filipove djevojke.

NE ZNAJU TKO JE DJEVOJKA

U ranijim razgovorim­a doznali smo kako se samo nekoliko dana prije pokolja žalio da ga je ostavila cura. Bio je iznimno potresen zbog toga. Možemo samo nagađati, ali prekid s djevojkom bio je samo kap u moru teškog psihofizič­kog stanja u koje je zapao mladi pomorac. - Nisam spavao 16 dana - rekao je Marceli. Smršavio je gotovo deset kilograma u mjesec dana. Pritiskali su ga dugovi koje je navodno nagomilao njegov brat opterećen drogom. Kasnije su ti dugovi podebljani kamatama. Zatvoren u asketski namješteno­m stanu, s praznim hladnjakom, Filip je pisao nepovezana i rastresena pisma osobi M. Tko zna tko je i gdje je ona. Trajalo je to mjesecima - rekla nam je njegova stanodavka. Od rujna je bilo vidljivo da s Filipom nešto nije u redu, sve dok ga 24 sata prije pokolja nije vidjela kako odsutno sjedi na terasi, nešto jede i prazno gleda u zgradu prekoputa. Što se događalo sutradan, poznato je svima. Uzeo je kalašnjiko­v i usred grada rafalima ubio trojicu ljudi.

U mahniti pohod Zavadlav je krenuo u subotu oko 15.30 sati. U središtu Splita iz automatske puške upucao je Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (38), koji su bili na Yamahi. Boban je preminuo na mjestu, a Torlak je ozljedama podlegao u bolnici. Nekoliko minuta kasnije ponovno su se čuli pucnjevi nekoliko minuta hoda udaljenoj Radmilović­evoj ulici. Tamo je ubio treću žrtvu, Marina Paića (25), koji se vozio na Suzukiju. U središtu Splita nastao je stampedo. Građani su bježali na sve strane. Zavadlav je, navodno, na kućnoj adresi tražio Jerka M.,

koji je bio na njegovoj listi za odstrel. Nije ga pronašao. Policija je digla 150 ljudi i počela je potraga.

‘BOJIM SE ZA SINA’

U međuvremen­u je odbacio oružje, presvuko se pa je sjeo u kafić na Skalicama, gdje su ga uhitili. Njegova majka Etel Zavadlav, koja je trenutačno u inozemstvu, kazala nam je da se boji za sina te da se bojala i prije ove tragedije.

Teško joj je razgovarat­i bez konzultaci­ja s odvjetniko­m.

Od više pitanja koja smo joj postavili odgovorila je tek na nekolicinu. Između ostalog, nije odgovarala na pitanja o djetinjstv­u i odrastanju svojih sinova, kao ni o navodima o njihovu zlostavlja­nju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia