24sata

Borim se! Rak je sada dio mog života...

Nasreću, na vrijeme sam došao na pregled, govori Mustafa Nadarević (76), koji se pridružio akciji ranog otkrivanja raka pluća

- Pišu: TATJANA PACEK, ANA LUKIČEK

NADAREVIĆ (76) DUGO JE BIO STRASTVENI PUŠAČ, A CIGARETA SE OSTAVIO NAKON OPERACIJE SRCA. DANAS PONEKAD POVUČE DIM ELEKTRONIČ­KE CIGARETE

Kad su mi rekli da imam karcinom pluća, shvatio sam da je i takva bolest dio života. Sve ide iz glave. Došao sam se na vrijeme pregledati i to je moja sreća, rekao je Mustafa Nadarević (76).

Doajen hrvatskog i bosanskohe­rcegovačko­ga glumišta rekao je da ima karcinom pluća. Pridružio se akciji “Udahni za život”, koja je pokrenula nacionalni program za probir i rano otkrivanje raka pluća.

ŠALI SE I SMIJE S KOLEGAMA

Glumac se senzibiliz­irao s javnosti i svojim primjerom želi pokazati koliko je važno na vrijeme otići na pregled. Rak pluća nije smrtonosan ako se otkrije na vrijeme. Nadarević se dulje bori s opakom bolesti, a sad je prvi put o svemu progovorio.

- Meni je doktor još kao malom djetetu bio ‘jao’, od zubara nadalje, sve je bilo strašno. Dobro je da se ide na vrijeme na preglede, jer onda je izlječivos­t vrlo blizu - kaže glumac, koji trenutačno u Sarajevu snima nove nastavke “Lud, zbunjen, normalan”. Njegovi prijatelji zovu svako malo i raspituju se kako je. Nadarević ne dopušta da klone zbog bolesti. Prije novih nastavaka omiljene serije snimao je “Generala” Antuna Vrdoljaka, u kojemu igra Janka Bobetka. Na setu se ponašao opušteno, kolege nije zamarao svojom borbom s teškom bolesti. Snimanja su tekla baš kako su produkcija i redatelj Antun Vrdoljak planirali. U pauzama se družio s kolegama, šalio se, smijao... Ni u jednom trenutku nije se osamio niti povukao u sebe. Od glume se odmarao samo 2013., jer tad je imao srčanih tegoba. Mirovao je mjesec dana, a onda se vratio na posao unatoč preporuci liječnika.

- Bolest me nije obeshrabri­la, jer što god mi radili na ovom svijetu, ići ćemo točno do one točke koja nam je tamo gore zapisana. S druge strane, veliki napredak medicine je vidljiv. Potpuno je glupo danas da netko umre od srčanih tegoba ako one nisu baš ozbiljne - kad više pomoći nema. Danas ugrađuju srčane premosnice, ulaze videokamer­ama u srce...

ODREKAO SE CIGARETA

To treba cijeniti i to daje optimizam. Sad mogu staviti još koji stent ako zatreba, napraviti premoštenj­e. Osim toga, sve je to stvar godina, životnog stresa, umora... Na neki način, uzimajući u obzir i moje godine, došlo je vrijeme da mi organizam nešto zasmeta - objasnio je 2013. legendarni glumac.

Bio je strastveni pušač, a cigareta se odrekao nakon operacije srca. Tu i tamo tek povuče dim e-cigarete.

Iako je u osmom desetljeću života, o pravim umirovljen­ičkim danima ne razmišlja. Svjestan je kako glumac može igrati najbolje uloge do kraja života ako racionalno raspoređuj­e energiju.

- Ne razmišljam o tome da prestanem igrati jer vjerujem u sudbinu. Bojim se samo da ne ostanem zbog bolesti nekome na teretu i brizi. Imam strah od toga. Smrt mi nije toliko strana, strašna i nepojmljiv­a koliko bojazan da sam nekome opterećenj­e. Nemam strah od ‘odlaska’. Imam strah od ‘strašnog odlaska’. Život može potrajati još jako dugo. Može i kratko. Zato treba uživati u svakom trenutku i iskoristit­i ga izjavio je glumac još 2014. godine za 24sata.

DJECA SU MOJA SNAGA

Smatra da se u mladosti lakše nositi s gubicima jer je tad još širok put pred tobom. Smisao za humor nikad ga nije napustio. Kao glavni adut bosanskohe­rcegovačke serije “Lud, zbunjen, normalan”, u kojoj igra umirovljen­ika Izeta Fazlinović­a, na kojega se odnosi prvi pridjev iz naziva serije, Nadarević je svoju popularnos­t višestruko uvećao. Ipak, to ga nije nimalo promijenil­o. Ostao je prije svega čovjek posvećen obitelji. Iz braka s prvom suprugom Jasnom ima kćer Nadiju, koja živi u Sjedinjeni­m Američkim Državama, a iz drugog braka sa Snježanom kćer Nani i sina Ašu.

- U životu me ponajviše hrani moje najveće bogatstvo - moja djeca. Nadija, najstarija moja kći, prije osam godine rodila mi je unučicu Asmay, koja me potiče da joj pružim ulogu djeda. Onoga djeda koji se s njom može igrati, koji može skočiti na pod i valjati se s njom. Mali je vražićak i uživam u svakom trenutku koji provodimo skupa. Svojoj mlađoj djeci, kćeri Nani i sinu Aši, želim biti prijatelj, čovjek koji je tu za njih, na kojega se mogu osloniti. Oni su moja snaga i daju mi volju da idem naprijed opisivao je tad Nadarević, koji nikad nije ljetovao niti se odmarao. Godinama je radio na Dubrovački­m ljetnim igrama ili Splitskom ljetu. Svoju oazu imao je na Hvaru, a sad mu više odgovara kontinenta­lna klima jer se odlično spava.

- Više nemam snage biti na ljetovanju i buditi se nekoliko puta noću od vrućine dok me komarci izjedaju. Postao sam možda malo komotan, no mojim godinama više odgovara planina nego obala - rekao je Mustafa. Godinama aktivno igra golf. Navukao se na taj sport, što i nije bilo teško s obzirom na to da igra u najljepšem klubu u Zaprešiću, koji nije nimalo šminkerski.

NAVUKAO SE NA GOLF

- Prijatelji i ja smo tamo već standardna postava. Dio vremena sjedimo na terasi promatraju­ći teren, a onda se ozbiljno hvatamo palice i igre. Preferiram pucanje golf-loptica više od lijenog obilaženja terena. Sport odgovara mojim godinama, a cijelo tijelo mi je u pokretu, kako su mi doktori i preporučil­i - ispričao je Nadarević.

U ŽIVOTU ME PONAJVIŠE HRANI MOJE NAJVEĆE BOGATSTVO - MOJA DJECA. ONI SU MOJA SNAGA, DAJU MI VOLJU DA IDEM NAPRIJED

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mustafa u ‘Lud, zbunjen, normalan’ s Bašićem i Kasumoviće­m
Mustafa u ‘Lud, zbunjen, normalan’ s Bašićem i Kasumoviće­m
 ??  ?? Kćeri Nani želi biti prijatelj na kojega se može osloniti, a djeca mu daju snagu da nastavi dalje
Kćeri Nani želi biti prijatelj na kojega se može osloniti, a djeca mu daju snagu da nastavi dalje
 ??  ?? Mustafa Nadarević dobitnik je nagrade ‘Ivo Gregurević’
Mustafa Nadarević dobitnik je nagrade ‘Ivo Gregurević’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia