24sata

Strankama ćete dati rekordnih 58,5 mil. kuna!

I fantomska stranka Ivana Pernara opet će dobiti više od 380.000 kuna iako nikad nisu vidjeli Sabora niti je Pernar njihov član

- Pišu: S. KRNETIĆ, I. PANDŽIĆ

Što građanima i poduzetnic­ima država više ubere poreza, to će više novca dobiti i stranke koje imaju saborske zastupnike. To je zakonskao pravilo, koliko god se nekima činilo apsurdno ili nepravedno.

Tako će ove godine stranke i nezavisni zastupnici iz Sabora podijeliti rekordnih 58,5 milijuna kuna koje dobivaju za svoj rad. To je dva milijuna kuna više nego lani. I to ne treba miješati s plaćama zastupnika. Ovo je novac koji ide izravno u blagajne stranaka, a ovisi o tome koliko zastupnika i zastupnica imaju u Saboru. Svaka zastupnica vrijedi za stranku oko 38.000 kuna više nego zastupnik. Nije zato ni čudo da je i ove godine rekorder HDZ, kojem će se sliti više od 22 milijuna kuna na ime 46 zastupnika i 11 zastupnica. U raspodjeli kolača slijede SDP, Most, HNS, HSS...

ONI OTIŠLI, NOVAC OSTAO

Sporno je i pravilo da stranka dobiva novac tijekom četiri godine za svakog zastupnika koji je bio njihov u vrijeme konstituir­anja Sabora. Bez obzira na to što su ih u međuvremen­u zastupnici napustili. Tako HNS, kojem se klub prepolovio nakon koalicije s HDZ-om, i dalje dobiva novac kao da su Anka Mrak Taritaš i još troje zastupnika u stranci iako su osnovali Glas. Ta nova stranka ne dobiva niti kune.

Isto vrijedi, primjerice, i za HDZ, koji još kupi novac za Brunu Esih i Zlatka Hasanbegov­ića, SDP dobiva novac za Tomislava Sauchu, Zdravka Ronka, Milanku Opačić i ostale koji su ga napustili.

‘PERNARAU NE POMAŽEMO’

A to pravilo je do potpunog paradoksa doveo Ivan Pernar. U trenutku konstituir­anja Sabora 2016. godine on je bio formalno član strančice Abeceda demokracij­e, za koju većina šire javnosti nikad nije čula. Nikad nisu bili ni blizu da primirišu Saboru, a njihov predsjedni­k Stjepan Vujanić dobio je 26 preferenci­jalnih glasova. Oni će ove godine dobiti 380.711 kuna na ime Pernara, a ukupno su u četiri godine dobili 1,5 milijuna kuna. Revizija je ranijih godina utvrdila niz nepravilno­sti u potrošnji.

Ivan Pernar se, nakon što smo otkrili tu pravnu akrobaciju, pod pritiskom Živog zida ispisao iz Abecede demokracij­e. U međuvremen­u se razišao i sa Živim zidom. Iako su ga zvali natrag u Abecedu, osnovao je svoju Stranku Ivana Pernara. Novac i dalje ide maloj stranci sa sjedištem u stanu njenog predsjedni­ka Stjepana Vujanića. - Nemamo više nikakve financijsk­e veze s Pernarom. Novac ćemo potrošiti na pripremu izborne kampanje za Sabor ove jeseni - kaže nam Vujanić. Na pitanje je li nemoralno da oni dobivaju novac poreznih obveznika Vujanić kaže da je sve zakonito.

- Moralno bi bilo i da sve stranke dobivaju novac iz proračuna, a ne samo one velike - rezonira šef Abecede demokracij­e.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia