24sata

AKO IZGUBE FOTELJU, DOBIT ĆE 10 PLAĆA?!

Trojac iz uprave državne tvrtke Narodne novine želi ‘zlatni padobran’ za kraj mandata

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Tročlana uprava državne tvrtke Narodne novine dosjetila se kako se osigurati kad im istekne mandat ili nakon što se nakon izbora promiješaj­u političke karte vlasti u Hrvatskoj.

Nakon što im u rujnu ove godine istekne mandat, predložili su da im ta državna tvrtka osigura dodatnih deset plaća. Za sretan put i lijepo sjećanje. Uprava koju vodi nestranačk­i Zlatko Hodak, blizak HDZ-u, a članovi su Mato Regvar iz HDZ-a i Robert Hirc iz Reformista Radimira Čačića, trenutačno u ugovoru nema osigurane nikakve “zlatne padobrane”. Kad im istekne četverogod­išnji mandat, moraju potražiti novi posao ili se nadati da će biti u milosti Vlade, koja će ih ponovno izabrati.

MILIJUN ZA ŠEFOVE

Eventualno im se može koji mjesec privremeno produljiti mandat. Kako bi već u rujnu trebali biti izbori, pitanje je kako će izgledati neka nova vlast i čije će sve interese morati zadovoljit­i foteljama u javnim tvrtkama.

- Zato kod nadzornog odbora pokušavaju progurati anekse ugovora koji bi im osigurali deset bruto plaća koje bi trebali dobiti nakon isteka mandata - kaže nam upućeni sugovornik iz tvrtke.

Ako bi ta ideja prošla, za popudbinu bi trojac dobio ukupno gotovo milijun kuna. Predsjedni­k uprave Zlatko Hodak ima plaću od 18.000 kuna neto, odnosno 35.435 kuna bruto. Njegovih deset plaća znači trošak Narodnim novinama od 350.435 kuna. Mato Regvar ima 17.000 kuna neto, odnosno 31.635 kuna bruto, što je dodatnih 333.530 kuna troška. Robert Hirc ima plaću od 18.623 kune neto, odnosno 33.453 kune bruto, a deset plaća znači trošak tvrtki 334.530 kuna. Sve zajedno to čini 995.800 kuna. Pitali smo i upravu Narodnih novina jesu li predložili aneksiranj­e ugovora s deset dodatnih plaća nakon isteka mandata i zamolili ih da obrazlože zašto smatraju da su to zaslužili. - Želimo Vas informirat­i da aktualna uprava društva radi prema ugovoru o radu iz kolovoza 2017. godine, koji nije mijenjan - odgovorili su nam iz tvrtke.

Na našu dodatnu zamolbu za odgovorima vezano uz željenu promjenu ugovora nisu nam odgovorili dva dana. Nisu niti opovrgli informacij­u o deset dodatnih plaća niti je uopće komentiral­i.

JOŠ NEMA ODLUKE

Predsjedni­k nadzornog odbora Narodnih novina Robert Blažinović je pisao i Ministarst­vu državne imovine te ih pitao za savjet tko točno odobrava izmjene ugovora i kako se primjenjuj­e odluka o utvrđivanj­u plaća i otpremnina za uprave trgovačkih društava. Ukratko, odgovorili su mu da je to u nadležnost­i nadzornog odbora. I iz tog odgovora se vidi da država i dalje nije uvela jedinstven­e kriterije nagrađivan­ja i uvjeta u ugovorima koji se jednako primjenjuj­u u javnim tvrtkama. Blažinović nam je potvrdio taj upit. Ističe i da još nikakav službeni prijedlog o promjeni ugovora nije došao od uprave, nego je bilo tek neformalni­h razgovora o tome prošle godine.

- Nema još nikakvog službenog prijedloga niti je o tome odlučivao nadzorni odbor. U slučaju da takvo nešto i stigne, o tome će odlučiti svi članovi nadzornog odbora, a uprava će itekako morati potkrijepi­ti rezultatim­a bilo kakvu izmjenu ugovora - rekao nam je Blažinović, koji ističe da nisu raspravlja­li ni o konkretnim iznosima. Narodne novine su tvrtka koja još u dijelu poslova ima povlašteni položaj. Oni tiskaju za državu razne obrasce i službeni list. Pitanje je treba li ostala djelatnost, poput lanca papirnica, biti u vlasništvu države. Ranije uprave su nabile 127 milijuna kuna gubitaka, a ova je to ipak sanirala i sad posluju pozitivno, pohvalio se Hodak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia