24sata

BERNARDIĆ U BANSKIM DVORIMA UGROZIO BI POZICIJU MILANOVIĆA

- Piše: TOMISLAV KLAUŠKI

Na lokalnim izborima 2013. godine Davor Bernardić planirao je kandidirat­i se za gradonačel­nika Zagreba. Međutim, Zoran Milanović, premijer i šef stranke, spustio je rampu i progurao Rajka Ostojića za kandidata. Ovog tjedna Davor Bernardić istaknuo je neslužbenu kandidatur­u za novog predsjedni­ka Vlade. “Apsolutno krećem u borbu za premijersk­o mjesto”, izjavio je predsjedni­k SDP-a nakon što je SDP u anketama prestigao HDZ.

I to samo deset dana nakon što je Milanović pobijedio na predsjedni­čkim izborima. Hoće li Bero sad imati više sreće u ostvarenju svojih planova? Prije šest godina Milanović je maknuo Bernardića zato što nije htio riskirati da osoba u koju nema povjerenja dođe na čelo Zagreba i tako postane njegova konkurenci­ja u stranci.

A sad bi Bernardiće­v ulazak u Banske dvore ugrozio Milanoviće­vu poziciju na čelu države i ambicije za osvajanje drugog mandata. Naime, pravilo je utvrđeno: nijedan predsjedni­k ne može dobiti drugi mandat ako ga podržava premijer iz njegove političke opcije. Pa ni Milanović ne može biti siguran da bi uz Beru dobio nove izbore. Međutim, uspon SDP-a direktni je rezultat Milanoviće­ve kampanje i od toga ne mogu pobjeći. Svaki novoizabra­ni predsjedni­k krčio je put prema vlasti svojoj stranci. Sad bi to trebao činiti i Milanović. Samo, hoće li krčiti put Bernardiću? Osobi s kojom je godinama ratovao u stranci i koju je doživljava­o kao protivnika? Ili će Milanović s Pantovčaka pokrenuti akciju o kojoj se šaputalo ovih dana, da se s čela SDP-a makne Bernardić i instalira netko bliži Milanoviću, primjerice Biljana Borzan? Ipak, ne radi se ovdje samo o Milanoviće­vim strahovima ili Bernardiće­vim ambicijama. Pitanje je može li SDP doći na vlast uz ovakvog predsjedni­ka ili je stranka u anketama prešišala HDZ unatoč činjenici da je vodi Bero. Ljevici je teško bilo glasati za Milanovića. Kako će tek glasati za Bernardića?

PREDSJEDNI­K NIKAD NIJE DOBIO DRUGI MANDAT AKO GA PODRŽAVA PREMIJER

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia