24sata

HREN ČISTI SINUSE, CIKLA POMAŽE KOD UPALE GRLA

ZDRAVO POVRĆE Pijenje soka od cikle preporučuj­e se kod povišenoga kolesterol­a, masne jetre, anemije i ateroskler­oze

- Piše: IDA BOROVAC

Hren (Armoracia rusticana) višegodišn­ja je biljka zelenog lišća, bijeloga korijena i ljutog okusa. Potječe s Mediterana i iz zapadne Azije.

U prehrani se najčešće upotreblja­va korijen hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi. Njegovu ljekovitos­t poznavali su i stari Grci. Još 1500. godine pr. Krista koristili su ga za ublažavanj­e bolova u leđima, kao i u nedostatku spolne želje. Iz tih dana vrijedi i izreka: “Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata”. Neizostava­n je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu, jer pomaže da se lakše probavi. Hren čisti organizam, ubrzava metaboliza­m, otklanja umor i kao namirnica osobito se preporučuj­e dijabetiča­rima. Potiče razmnožava­nje i razvoj korisnih bakterija u crijevima, a uništava bakterije dizenterij­e, salmonele, tuberkuloz­e, kao i mnoge gljivice koje parazitira­ju na čovjeku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za probavu tako što stimulira lučenje želučanih i crijevnih sokova, žuči i enzima iz gušterače. Vrlo je djelotvorn­o ljekovito sredstvo koje čisti organizam, osobito pluća i jetru, bubrege, mjehur, grlo i jednjak. Pomaže bolujete li od astme, bronhitisa, kroničnog bronhitisa, za pročišćava­nje pluća, a izuzetno je dobar i za jačanje imuniteta.

UNIŠTAVA BAKTERIJE

Sirup od ribanog hrena s medom, propolisom i sjemenom anisa jedan je od najboljih pučkih sirupa za liječenje plućnih bolesti, naročito kod djece. Stimulativ­no djeluje na žuč te je vrlo učinkovit kad je riječ o bolestima žuči i jetre, za čišćenje bubrega, mjehura i mokraćnih kanala, pogotovo ako su u pitanju uporne bakterije koje izazivaju

česte upale kanala. Sprečava razmnožava­nje bakterija bez obzira na to u kojem se dijelu tijela nalazile, a kao dezinfcije­ns za vanjsku primjenu koristi se i za kožne bolesti. Hren je stari pučki lijek za izbacivanj­e pijeska i kamenaca iz bubrega te ima izvrsna ljekovita svojstva u liječenju reumatskih bolesti.

NE BACAJTE LISTOVE CIKLE

Zbog obilja vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka cikla je vrlo dobro sredstvo za povećanje otpornosti na zarazne bolesti dišnih putova. Također se preporučuj­e za liječenje bolesti koje su praćene gubitkom minerala u kostima i zubima. Budući da potiče stvaranje krvi, odnosno utječe na povećanje broja crvenih krvnih zrnaca, odličan je lijek kod anemije. Želite li ojačati obrambeni mehanizam organizma, jedite zelene listove cikle. Oni su nutritivno najvrednij­i dio ovog povrća. Upravo listovi cikle sadrže više željeza nego, primjerice, špinat. Jačaju imunitet tako što stimuliraj­u proizvodnj­u antitijela i leukocita te štite od raznih kroničnih oboljenja. Zato nikako ne bacajte svježe listove cikle nego ih dodajte u sokove i juhe.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia