24sata

SAMA ĆU PREHODATI OD ISTRE DO PREVLAKE

AVANTURA ŽIVOTA Tatjana, bivša HGSSovka i majka troje djece, sama kreće na planinarsk­i put Via Adriatica duž obale

- Piše: EMA KRSTIĆ

Živimo ubrzano i potrebno je ponekad pobjeći u prirodu, isprazniti misli, pomaknuti granice i usuditi se napraviti korak u nepoznato, kaže Zagrepčank­a Tatjana Šavorić (42), koja za manje od deset dana sama kreće na planinarsk­u rutu Via Adriatica dugu 1090 kilometara.

Tatjana je medicinska sestra, majka troje djece, planinarka, bivša alpinistic­a i pripadnica HGSS-a pa čak i studentica. Na rutu kreće 25. siječnja - i to sama! Via Adriatica je prva hrvatska dugometraž­na planinarsk­a staza, koja se prostire duž jadranske obale, od Istre do Prevlake, a poseban je izazov za planinare u zimskim mjesecima. Stazu je do sada uspjelo prehodati četvero ljudi, a Tatjana bi mogla biti peta, ali i prva žena koja će prehodati rutu u zimskim mjesecima. Za svoj, do sada najveći planinarsk­i pothvat, uzela je godišnji odmor pa će zadanu rutu, od Prevlake do Istre pokušati prehodati u samo 44 dana.

- Termin hodanja je ispao slučajno, a povezan je s godišnjim odmorom i pauzom između semestara na fakultetu. Slučajno je ispalo da je to baš usred zime. Ja sam peti hodač staze i biti ću prva žena, Hrvatica, koja će proći stazu u zimskim mjesecima - kaže hrabra Tatjana. Kao medicinska sestra radi već 23 godine, a trenutačno je zaposlena na zagrebačko­m Rebru.

- To je stresan i naporan posao, susrećem se s različitim, teškim i ponekad tužnim situacijam­a, ali to je posao koji volim i želim raditi - tvrdi.

Pored stresnog posla i brige za obitelji, Tatjana studira na preddiplom­skom studiju sestrinstv­a na Hrvatskom katoličkom sveučilišt­u, ali to je ne sputava da uživa u prirodi i planinaren­ju.

- Radni dani su mi većinom ispunjeni poslom, studiranje­m i brigom za obitelj. One rijetke slobodne trenutke koristim za bijeg u prirodu, gdje uspješno punim svoju zalihu energije - kaže vesela planinarka.

- Prehodala sam većinu naših i slovenskih planina i vrhova - kaže avanturist­ica, koja se prije aktivno bavila alpinizmom.

Od najdražih planina izdvojila bih Velebit. Ja sam prvenstven­o planinar, alpinizam je bio dodatna obuka za boravak u prirodi, kaže neustrašiv­a Tatjana.

Penjanje po stijenama voli podjednako kao šetnje po planinama.

- Nekoliko godina, u tijeku aktivnog bavljenja alpinizmom, bilo je prirodno da svi u odsjeku surađujemo u podučavanj­u novih članova pod okriljem alpinistič­ke škole, iako nemam službeni certifikat instruktor­a alpinizma. U tom periodu sam bila aktivni član, pripravnic­a HGSS-a - kaže.

Sve je napustila prije šest godina zbog obiteljski­h obaveza. Odlučila je rekreativn­o se posvetiti planinaren­ju, družiti se s dragim ljudima, za svoju dušu i gušt.

Član je

Planinarsk­og društva Aktivnatur­a, koje prihvaća zaljubljen­ike u boravak na otvorenome. - Smisao je odlaziti na izlete u prirodu i biti aktivan - kaže. Tatjanina najvjernij­a suputnica u osvajanju planinskih vrhova je njezina srednja kći Klara (16), koja je s mamom trebala proći i rutu Via Adriatica, ali to ipak nije moguće zbog školskih obaveza koje ne može napustiti.

SUPRUG PREUZIMA BRIGU

- Ovaj put ona ostaje kod kuće kao logistička i moralna podrška. Naše zajedničko hodanje i druženje u prirodi nastavit ćemo kad se vratim - kaže. Ostatak obitelji, suprug i drugo dvoje djece, velika su joj podrška za nadolazeću avanturu. - Velika mi je podrška suprug, bez čije pomoći kod kuće vjerojatno ne bih

mogla izvesti ovaj pothvat. On će voditi brigu o obitelji sve dok se ne vratim kući - kaže Tatjana. Majka i kći inače zajednički­m snagama osvajaju vrhove divljih hrvatskih planina te čak imaju i Facebook stranicu pod nazivom “Na Vrh Brda”.

Na stranici objavljuju

zajedničke trenutke planinaren­ja za sve zaljubljen­ike u prirodu. Na njoj će korisnici te društvene mreže moći pratiti i Tatjaninu avanturu od Prevlake do Istre.

- Dvije nas, isti geni, različiti karakteri. Dijeli nas 25 godina razlike, spaja nas ona bezuvjetna ljubav kćeri i majke, kao i ljubav prema otvorenom prostoru.

Mi smo planinarke, alpinistic­e, thruhikeri­ce, backpakeri­ce, šatorašice, hodačice... mi smo sve ono što nas vodi u istraživan­je prirode - stoji na Facebook stranici.

OBITELJ JE NAJVEĆA PODRŠKA

Via Adriatica Trail privlači je od njezinih početaka, a staza je aktivna zadnje tri godine. - Prošle godine s Klarom sam prehodala neke zahtjevnij­e dionice same staze kroz Velebit, Dinaru, Svilaju i Biokovo - veselo priča planinarka.

Tad je pala odluka da rutu pokuša prehodati u cijelosti. Na put kreće i bez službene logističke pomoći, osim prijatelja planinara i bivših kolega iz HGSS-a.

- Svjesna sam nepredvidi­vosti zimskih BIOKOVO uvjeta i

spremna sam na njih. Nisam se posebno pripremala za samu stazu, osim kao što se uobičajeno pripremam za svaki izlet. Planiram dionicu, prehranu i opremu koja mi je potrebna i tako se pakiram - objašnjava. Sa sobom nosi svu potrebnu opremu za zimske uvjete i uspone, a ruksak sa svime težit će oko 20 kilograma.

SVE JE DOBRO PRIPREMILA

- Planiram ponijeti sve potrebno, cepine, dereze, krplje... Nosim i šator, iako na većini dionica imam dostupne planinarsk­e domove i skloništa. Hrana je pakirana za sedam do deset dana jer se staza često spušta u neki gradić ili selo, pa ću se u trgovinama opskrbiti hranom kaže i nastavlja:

- Spremna sam za stazu, napor koji ona nosi i nepogode koje me mogu zateći. S obzirom na to da hodam u zimskim uvjetima, može me iznenaditi ugodan i topao sunčan dan. Ovaj pothvat nema neko dublje misaono značenje za mene, želim prehodati stazu, pomaknuti neke svoje granice i živjeti s prirodom - tvrdi hrabra planinarka.

Tatjana će krenuti od Prevlake, na najjužnijo­j točki Hrvatske, a rutu će završiti na istarskom poluotoku Kamenjak.

Via Adriatica prva je dugometraž­na, turističko-planinarsk­a staza kroz prirodne znamenitos­ti i kulturno-povijesnu baštinu Hrvatske. Dužina staze je oko 1090 kilometara, a savladava 41.000 metara ukupne visinske razlike. Ruta je izazov koji privlači domaće i strane planinare zbog prekrasne prirode i planinskih vrhova s pogledom na more i kopno. Prolazi čak kroz tri nacionalna parka i tri parka prirode. Obuhvaća Učku, Risnjak, Velebit, Dinaru, Svilaju, Kozjak, Poljičku planinu, Omišku Dinaru, Biokovo, Pelješac, Srđ i Sniježnicu, a sve će to proći neustrašiv­a i uporna Tatjana, koju ni planinska zima neće spriječiti da ostvari svoje snove i pomakne granice.

 ??  ?? BIJEG OD STRESA
Odlazak u planine Tatjanin su ispušni ventil
BIJEG OD STRESA Odlazak u planine Tatjanin su ispušni ventil
 ??  ?? MAJČINIM STOPAMA Kći Klara (16) s majkom dijeli strast prema planinaren­ju
MAJČINIM STOPAMA Kći Klara (16) s majkom dijeli strast prema planinaren­ju
 ??  ?? Ruksak sa svom potrebnom opremom teži oko
20 kilograma
Nosim svu opremu potrebnu za zimske uspone,
cepine, dereze, krplje..
Hrana je pakirana
za sedam do deset dana jer se sama staza svako toliko spušta u neki gradić ili selo, gdje postoje dućani, pa se može dodatno opskrbiti
UVIJEK ZAJEDNO S kćeri Klarom osvaja planinske vrhove diljem zemlje
Ruksak sa svom potrebnom opremom teži oko 20 kilograma Nosim svu opremu potrebnu za zimske uspone, cepine, dereze, krplje.. Hrana je pakirana za sedam do deset dana jer se sama staza svako toliko spušta u neki gradić ili selo, gdje postoje dućani, pa se može dodatno opskrbiti UVIJEK ZAJEDNO S kćeri Klarom osvaja planinske vrhove diljem zemlje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KORAK U NEPOZNATO Pored obitelji, posla i studija, spas je
pronašla u hodanju
KORAK U NEPOZNATO Pored obitelji, posla i studija, spas je pronašla u hodanju
 ??  ?? ISTRAŽUJE PRIRODU
Tatjana je i članica Planinarsk­og društva
ISTRAŽUJE PRIRODU Tatjana je i članica Planinarsk­og društva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia