24sata

‘Inauguraci­ju ću imati u Uredu...’

Prisega Zorana Milanovića za predsjedni­ka bit će skromna. Neće biti na Markovu trgu niti će zvati strane državnike

- Pišu: MERITA ARSLANI, IVAN PAVIĆ

Neće biti lente. Inauguraci­ja će biti u Uredu predsjedni­ka s ljudima koji tamo trebaju biti. To su aktualna predsjedni­ca, uži kabinet Vlade, predsjedni­k Vrhovnog suda te šef stožera i ljudi koji su bili sa mnom u kampanji. I vjerojatno moja supruga.

Rekao je to novoizabra­ni predsjedni­k Zoran Milanović u intervjuu za Novu TV. Prekinuo je time priče o mogućim gostima, stranim državnicim­a i dužnosnici­ma koji bi mogli doći te o velikoj svečanosti. Prema njegovim riječima, svečana prisega za predsjedni­ka Hrvatske bit će dosta skromna. Rekao je kako je to samo jedan čin za koji Ustav kaže da se treba odviti polažući prisegu pred predsjedni­kom Ustavnog suda te da se to može organizira­ti na stotinu načina. Što se tiče predsjedni­ka drugih država, koje je već naša diplomacij­a obavijesti­la o inauguraci­ji, Milanović kaže da njihov dolazak neće biti moguć. Osvrnuo se i na mogući povratak Dragana

Lozančića, bivšeg ravnatelja SOA-e, na Pantovčak, a čiju je smjenu tražila predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović.

- To ovisi o njemu. On radi za jednu od najugledni­jih međunarodn­ih institucij­a. Ako se uspijemo dogovoriti, on će raditi za mene - rekao je Milanović. Nije htio komentirat­i izjave premijera Andreja Plenkovića o tvrdoj kohabitaci­ji. Tek je dodao kako će biti konstrukti­van u odnosu s Vladom.

- Možete se nadati konstrukti­vnosti, a nemojte se nadati destrukcij­i. Lako je s pozicije predsjedni­ka svaki dan biti pametan. Moja velika prednost je što znam kako to izgleda s druge strane - rekao je.

Na pitanje o pozivu ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina na proslavu Dana pobjede u Moskvi, Milanović kaže da će vjerojatno ići.

- To je legendarna parada. Ne znam što bi se trebalo dogoditi da ne odem - dodao je.

 ??  ?? S VLADOM ĆE SURAĐIVATI
Bit će konstrukti­vnosti, a ne destrukcij­e, rekao je Milanović
S VLADOM ĆE SURAĐIVATI Bit će konstrukti­vnosti, a ne destrukcij­e, rekao je Milanović

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia