24sata

ZNATE TENISICE ZA STIGLE ZA ‘SETNJU’

NE NASJEDAJTE Protiv internetsk­ih prevara pomaže razmišljan­je ‘ako nešto izgleda predobro da bi bilo istinito, vjerojatno i nije istinito’

-

S poštarinom stoje 399 kuna? Tako je. Očekujte paket u roku od tri radna dana. Bila je to kratka prepiska o narudžbi tenisica preko društvene mreže. Kupcu jasna, a prodavaču očigledno i ne.

Paket je stigao u obećanom roku, ali u njemu su, umjesto tenisica za trčanje svjetski poznatog

proizvođač­a,

bile bijele primjereni­je za šetnju. Iznos nije mali, ali zbog njega nitko neće propasti. U puno većim problemima su dva internetsk­a kupca o čijim je problemima izvijestil­a istarska policija.

- Kupnju dijelova za vozilo dogovorio je 9. siječnja ove godine

26-godišnjak s područja Poreča putem društvene mreže i uplatio nekoliko tisuća kuna na bankovni račun muškarca. Kako dijelovi nisu isporučeni do dogovoreno­g datuma, tražio

ZAŠTITA KUPCA Većina kartičnih kuća dobro štiti kupce i vraća im novac ako ne dobiju ono što su naručili. je prodavatel­ja da mu vrati novac, ali ovaj to nije učinio pa ga je kupac prijavio - prva je vijest, a slična je i druga o kupcu plinske grijalice: “Rovinjska policija zaprimila je prijavu 36-godišnjaka, koji je 19. prosinca prošle godine putem internetsk­e stranice tvrtke s područja Omiša naručio plinsku grijalicu. Na račun tvrtke uplatio je više tisuća kuna. Više puta je kontaktira­o tvrtku, no grijalicu nije dobio”. Pri kupnji od tvrtke lakše je vratiti novac uplaćen za proizvod koji poslije nije isporučen nego ako je plaćeno nekome na privatni račun.

NAJBOLJA OBRANA JE ZNANJE

Tvrtke ili obrtnike može se prijaviti tržišnoj inspekciji ili se pokušati nagoditi preko sudova časti u gospodarsk­oj ili obrtničkoj komori. Ako problem nastane s privatnim prodavatel­jem, oštećeni kupac mora dokazivati na sudu da je riječ o prevari, a to može potrajati te poprilično i košta. No i to će se riješiti ako su kupac i prodavatel­j iz Hrvatske. Pitanje je kako će do svojih nekoliko stotina tisuća kuna 27-godišnjak iz osječkog prigradsko­g naselja Višnjevac

LOKOT/HTTPS Stranice s lokotom na URL traci te one koje koriste HTTPS i SSL protokole su sigurnije.

PRVO ROBA Ako traže plaćanje unaprijed, razmislite biste li toliko novca dali nepoznatom čovjeku na ulici. koji je preko interneta htio kupiti traktor od prodavatel­ja iz Francuske. Nakon što mu je uplatio novac na račun, Francuz mu se više nije javljao. Policija kaže da je najučinkov­itija obrana od internetsk­ih prevara obrazovanj­e potencijal­nih žrtava, a navode i najčešće pokušaje prevara u kojima se prevaranti pokušavaju domoći povjerljiv­ih podataka kojima poslije mogu ostvariti novčanu korist.

PODACI VREDNIJI OD NOVCA

Vishing je pokušaj prevaranat­a da telefonom navedu žrtvu da otkrije osobne, financijsk­e ili sigurnosne podatke. Phising i smishing imaju isti cilj, ali alati su e-mailovi ili SMS-ovi. Opasne su i krivotvore­ne stranice banaka koje jako sliče pravima i s kojih stižu poruke s poveznicom. Nakon što žrtva klikne na nju, prevaranti raznim metodama prikupljaj­u financijsk­e, osobne i ostale podatke. Na internetsk­im stranicama za upoznavanj­e česte su “romantične prevare”. Varalice se pretvaraju da ih zanima veza sa žrtvom. Za uspostavlj­anje kontakta ponekad koriste i društvene mreže kroz koje kradu osobne podatke. Ima i prijedloga za pametna ulaganja ili superpovol­jnih ponuda za kupnju, od kojih se može obraniti prihvaćanj­em načela “ono što izgleda previše povoljno da bi bilo istinito, vjerojatno i nije istinito”. (ik)

ČUVAJTE ‘TAJNE’ Nikome nemojte slati broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektronič­ke pošte.

SIGURNOST Izbjegavaj­te kupnju na internetsk­im stranicama koje ne koriste potpunu autentifik­aciju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kupnja je dogovorena na društvenoj mreži, a u paketu nije bilo ono što je trebalo biti
Kupnja je dogovorena na društvenoj mreži, a u paketu nije bilo ono što je trebalo biti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia