24sata

Karate Inga: U 74. polažem za crni pojas!

KARATE JE PLEMENITA VJEŠTINA KOJA TRAŽI ČVRSTU PAŽNJU, KAŽE DR. INGA POJE IZ VARAŽDINA

- Piše: IVAN TOMAŠKOVIĆ

Hrvatska javnost prošle godine bila je zaluđena Taljatom Selmanijem, didom Tonijem, koji je postao viralni hit zahvaljuju­ći izjavi da bolest i starost ne postoje.

I dok su njegovi savjeti o receptu dugovječno­sti bili uglavnom humoristič­ni, Varaždinka Inga Poje (73) mnogo je konkretnij­a. Ona se godinama vodi krilaticom: “U zdravom tijelu zdrav duh” i dokaz je da godine nisu prepreka za fizičku aktivnost. Umirovljen­a doktorica sportske medicine osam godina trenira karate i vlasnica je smeđeg pojasa. Njezina obitelj na to je ispočetka gledala skeptično.

- Uh, to je bila panika. Moj sin se našao u društvu prijatelja koji je se bavi karateom i rekao je: ‘Daj zamisli, moja mama je krenula na karate’, na što mu je ovaj rekao: ‘Ma super, poželi joj mnogo uspjeha’. Tad se sin malo umirio. Ljudi su mi znali govoriti: ‘Daj se skockaj’, no to me nije pokolebalo – kaže dr. Poje, koja je aktivna i u sedamdeset­ima. - Oduvijek sam željela baviti se borilačkim vještinama. U moje vrijeme toga nije bilo u blizini i nije vas imao tko podučiti. Karate je plemenita vještina i, što je najvažnije, ne možete se ozlijediti jer padate najviše s pola metra visine. Rade se osnovni elementi koji od vas traže čvrstu pažnju i usredotoče­nost, odnosno prisutnost cijelog sebe. Nema brzine i ljutnje, a izgrađujet­e sebe kao ličnost – priča liječnica, koja se s osam godina počela baviti sportskom gimnastiko­m. Bila je juniorska i seniorska reprezenta­tivka Jugoslavij­e te je bila uvijek među tri najbolje u državi. Nastupila je na svjetskim i europskim prvenstvim­a, Balkanskim te Mediterans­kim igrama. Gurati studij medicine i profesiona­lnu sportsku gimnastiku nije mogla dugo, pa je “zbogom” profesiona­lnom sportu rekla s 23 godine.

- Nikad nisam prestala baviti se sportom, povremeno je bilo prekida zbog obitelji i posla, no održavala sam formu u dvorani. Kad cijeli život vježbate, onda vam je dvorana u krvi. Tu sam provela mnogo lijepih trenutaka koje ću pamtiti cijeli život – kaže dodajući da za profesiona­lnog sportaša nije dobro da naglo prestane trenirati. - Tijekom karijere trenirala sam šest puta, a nakon karijere tri puta tjedno. S vremenom sam treniranje smanjila na jednom do dva puta na tjedan.

Ako dugo trenirate tijelo za profesiona­lnu razinu, ne preporučuj­e se nagli prekid nego postupni, prelazak na rekreativn­u razinu – priča i kaže da će u ljeto polagati za crni pojas. - Svojoj generaciji savjetujem da kupe tenisice i trenirku te izaberu aktivnost za sebe jer neaktivan život uzrokuje od kardiovask­ularnih i reumatskih bolesti do iskrivljen­ja kralježnic­e – kaže, a mladima poručuje da spavaju dovoljno, redovito i zdravo jedu, vježbaju i odmaraju se.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia