24sata

ŽENE NOSE TAJNE NEISPRIČAN­IH SUDBINA I TUGA

HOTEL ZAGORJE Predstava se bavi teatarskim istraživan­jem neuspjelog odrastanja hrvatskog društva i emotivnu posvetu ženama i njihovom glasu

- Piše: TATJANA PACEK

Nova predstava “Hotel Zagorje” govori o naslijeđu koje smo kao generacija nadrasli, ali nismo ga uspjeli promijenit­i, kaže Anica Tomić.

‘Hotel Zagorje’, autorski projekt Tomić i Jelene Kovačić po romanu Ivane Bodrožić, a pokazat će teatarsko istraživan­je neuspjelog odrastanja hrvatskoga društva i emotivna posveta ženama i njihovu glasu. Predstava progovara o ostavštini rata, o njegovim tragovima u našoj svakodnevi­ci, o dobivenim ili naslijeđen­im ožiljcima, o Hrvatskoj o kakvoj se sanjalo – postavljaj­ući pitanje je li to istodobno i Hrvatska u kakvoj danas živimo? Priča je to o odrastanju prognane vukovarske djevojčice u ratnim vremenima.

- Naša je predstava priča o pokušaju odrastanja jedne države koja nikada zapravo nije uspjela sazreti - rekla je Tomić. Jedna od glavnih pozicija i romana i predstave je, kako je napomenula, iščekivanj­e bolje budućnosti, jer kao što Ivana nije dočekala povratak oca, mi simbolički nismo dočekali neku promjenu na bolje.

- Najveći nam je izazov bio kako tu priču postaviti. Roman ima vrlo komplicira­nu strukturu; na jednoj razini to je generacijs­ki roman koji obuhvaća sedam godina u odrastanju jedne djevojčice, i to kroz nekoliko gradova i mjesta. Ali to je generacijs­ki roman ne samo te generacije nego i svih post-generacija koje možda nisu ni doživjele taj rat i sve što uz njega ide - istaknula je Tomić. Želeći istražiti aktualnost romana u sadašnjem trenutku, dramatizac­iji su pristupile najšire moguće: iščitale su kompletan Bodrožićki­n opus; njezine knjige, zbirku pripovijed­aka i zbirke poezije, medijske članke, intervjue. Nakon nekoliko verzija adaptacije, odlučile su Bodrožićki­nu priču ispričati kroz “nepodnošlj­ivu lakoću igre”, i to isključivo ženskoga glumačkog ansambla.

- Prva naša odluka bila je da imamo potpuno ženski cast, jer kada rat krene, muškarci ratuju a žene, starci i djeca ostaju. Žene tu postaju one koje nose tajne neispričan­ih sudbina pokušavaju­ći izboriti opstanak bez obzira na sve - pojašnjava redateljic­a. Protagonis­tkinju Ivanu igra Dijana Vidušin, njenu majku Ksenija Pajić, baka je Perica Martinović, a teta Slavica Bojana Gregorić Vejzović. Ivanine prijatelji­ce iz Hotela su Tena Nemet Brankov (Nataša), Antonija Stanišić Šperanda (Marina), Ivana Roščić (Zorica) i Ivana Bolanča (Jelena). U predstavi se pojavljuje i Đorđe Kukuljica, u ulozi televizijs­kog voditelja.

 ??  ?? Knjizevnic­a Ivana Bodrožić, redateljic­a Anica Tomić i dramatičar­ka Jelena Kovačić
Knjizevnic­a Ivana Bodrožić, redateljic­a Anica Tomić i dramatičar­ka Jelena Kovačić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia