24sata

Već u osnovnoj školi uče djecu da se bore protiv lažnih vijesti

FINSKI KURIKULUM KRITIČKI, NE CINIČNO Učenike na satovima matematike podučavaju i kako je lako manipulira­ti informacij­ama

-

Djeca danas ne čitaju novine i ne gledaju TV vijesti. Ne traže vijesti, nailaze na njih na WhatsAppu, YouTubeu, Instagramu, Snapchatu... Preciznije, algoritam ih bira upravo za njih.

- Zbog toga im moraju moći pristupiti kritički. Ne cinično. Ne želimo da oni misle da svi lažu , nego kritički - istaknuo je Kari Kivinen, ravnatelj škole u Helsinkiju i začetnik programa informatič­ke pismenosti u finskim školama, prenosi britanski The Guardian.

S obzirom na to da su demokracij­e širom svijeta ugrožene naizgled nezaustavl­jivom poplavom lažnih informacij­a, Finska, koja je nedavno ocijenjena najotporni­jom na lažne vijesti, bitku shvaća dovoljno da djecu informacij­skoj pismenosti podučava u već osnovnoj školi. Informacij­ska pismenost na više platformi i snažno kritičko razmišljan­je postali su temeljna, višepredme­tna komponenta nacionalno­g kurikuluma koji je uveden 2015. godine. Cilj programa je osigurati da svi, od učenika do političara, mogu otkriti i boriti se protiv lažnih podataka. Na satovima matematike Kivinenovi učenici uče kako je lako manipulira­ti statistika­ma. U umjetnosti vide kako se može manipulira­ti fotografij­ama. U povijesti analiziraj­u propagandn­e kampanje, dok nastavnici finskog jezika đake podučavaju opasnostim­a manipulira­nja riječima. - Lažne vijesti nisu sjajan pojam, pogotovo za djecu. Cilj su aktivni, odgovorni građani i birači. Za kritičko razmišljan­je presudna je provjera činjenica, tumačenje i vrednovanj­e svih informacij­a koje dobijete, bez obzira na to gdje se pojave. Postavili smo to temeljnim dijelom onoga što podučavamo kroz sve predmete istaknuo je Kivinen. Svojim učenicima želi postavljat­i pitanja poput: Tko je proizveo te podatke i zašto? Gdje su objavljeni? Što zapravo piše? Kome su namijenjen­i? Na čemu se temelje? Postoje li dokazi za to ili samo nečije mišljenje? Gdje su i kako mogu provjeriti informacij­e?

Dio tog trajnog obrazovanj­a pružaju i nevladine organizaci­je. Rade sa slikama, videozapis­ima, tekstom i digitalnim sadržajem. Studente pokušavaju motivirati da proizvedu vlastiti sadržaj i identifici­raju sve vrste obmanjujuć­ih vijesti. (rb)

PROVJERA

 ??  ?? Finci djecu uče kako provjeriti ono što vide na televiziji i društvenim mrežama
Finci djecu uče kako provjeriti ono što vide na televiziji i društvenim mrežama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia