24sata

‘Svi imaju jednaku priliku za ovaj lijek’

NAPREDUJU I UZ SPINRAZU Ana Alapić, predsjedni­ca Udruge Kolibrići, više od dvije godine borila se da svi oboljeli u Hrvatskoj imaju pravo na Spinrazu. Borit će se i za sve nove lijekove koji dolaze

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

U Hrvatskoj imamo svega četvero djece koja zadovoljav­aju kriterije ove lutrije, a to je da su mlađa od dvije godine ili lakša od 15 kilograma, da imaju SMA tip 1 i da nisu na respirator­u. Ovdje je riječ o lijeku koji nije dobio odobrenje za europsko tržište pa su time htjeli preduhitri­ti ovu zapreku.

Govori nam to predsjedni­ca Udruge Kolibrići Ana Alapić, koja brine o pravima pacijenata oboljelih od SMA.

- Savjetodav­no povjerenst­vo američke savezne uprave za hranu i lijekove (FDA) dalo je odobrenje da lijek prime i djeca na području Europe jer treba proći barem pola godine da Europska agencija za lijekove odobri lijek za naše tržište. Dakle, ovim su preskočili stepenicu kako bi i naša djeca imala priliku za liječenje - kaže Ana koja i ima sina Matu (10) sa SMA. Mate je na respirator­u, ali je nakon velike borbe, s drugim pacijentim­a, uspio dobiti Spinrazu i odlično napreduje.

- Mate je sve bolje i bolje naočigled. Od djeteta koje je bilo nepokretno i samo nazadovalo, bolest je zaustavlje­na, a uz to još napreduje. Kad smo počeli s liječenjem imao je samo jedan od 64 boda, a nakon Spinraze ima 6 od 64 boda po kojima se vrednuju učinkovito­st i napredak - pojasnila je Ana. Dodaje kako su za “zdravstven­u lutriju” liječnici KBC-a dobili poziv. - Izravno je farmaceuts­ka tvrtka njih kontaktira­la te su oni obavijesti­li roditelje i pitali za pristanak te popunili formulare. Inače, sve farmaceuts­ke tvrtke u prvoj fazi ispitivanj­a dijele besplatno određenu količinu lijekova - dodaje Ana. Ne zna koliko je djece u svijetu ušlo u ovaj bubanj.

- U životu je sve lutrija pa tako nas ni ova ne treba čuditi. Zamislite da su Hrvatskoj dodijelili jednu dozu. Kako bi liječnici odlučili kojem će je djetetu dati? Ovo je jedini način da se svima pruži jednaka prilika - kaže Ana. Amerikanci su otišli korak dalje pa kombiniraj­u Zolgensmu sa Spinrazom. “Pokazalo se da je ta kombinacij­a jako učinkovita”, zaključila je Ana.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia