24sata

Pa zar je sanitet manje vrijedan?

MOŽDA ŠTRAJK Djelatnici zagrebačko­g sanitetsko­g prijevoza traže koeficijen­te koje imaju kolege u Hitnoj, kao što je to bilo ranije

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

BIVŠA VLADA

Osjećam se kao radnik drugog reda, počeo je priču Krešo Topić, koji pet godina radi kao vozač sanitetsko­g prijevoza zagrebačko­g Zavoda za Hitnu medicinu.

- Ne znamo gdje je zapelo i zašto smo mi toliko šikanirani od Grada Zagreba i države. Ne želim omalovažav­ati ničiji posao, ali, primjerice, vozač u Čistoći ima znatno veću plaću nego mi. Što to govori o našem gradu? Da je smeće važnije od ljudi!? Plaću koju primam mogu bez problema zaraditi kao dostavljač pizze i to je ono što boli - rekao je Topić.

Prema podacima Hrvatskog sindikata sanitetsko­g prijevoza, plaća njihova vozača je između 4500 i 5000 kuna, dok vozač Hitne zaradi između 6500 i 7000 kn. Tehničar ili medicinska sestra u sanitetu je plaćena oko 5000 kuna, dok u Hitnoj može imati i 8000 kn. Više od dvije godine traže da im se izjednače koeficijen­ti, kao što je to bilo ranije. Revoltiran­i radnici zagrebačko­g sanitetsko­g prijevoza jučer su rekli da kreću u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Iako ih je zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić molio za strpljenje i obećao da će Grad Zagreb s resornim ministarst­vom naći rješenje.

- Kako vjerovati nekome tko nas već dvije godine vuče za nos? Zar nismo već pokazali dovoljno strpljenja - pita Topić.

Štrajk se može zaustaviti ako rješenje stigne do 6 sati, za kada je planiran početak sindikalne akcije. Tijekom štrajka plan je da timovi normalno obavljaju sve svoje dnevne zadatke, ali s 30 posto kapaciteta po smjeni. - Ispričao bih se korisnicim­a. Žao mi je ljudi, imajte strpljenja jer nam, nažalost, drugu opciju nisu ostavili - poručio je Topić. U Zagrebu je 41 sanitetski tim, a za oko 120 vozača i medicinski­h tehničara procjene su da je za izjednačav­anje koeficijen­ata potrebno dva milijuna kuna. U reformu Hitne pomoći krenulo se u vrijeme HDZ-ove vlade i ministra Darka Milinovića, kad je Hitna razdvojena od sanitetsko­g prijevoza. On je, kaže, na tu reformu ponosan: Koeficijen­ti su sanitetu smanjeni tijekom SDP-ove vlade. Stava sam da oni trebaju biti isti kao u Hitnoj.

Jučer se ministar zdravstva Vili Beroš sastao sa sindikalni­m čelnicima saniteta i dao ponudu. - Napravljen­e su korekcije koeficijen­ata. Hoće li se odlučiti za štrajk ili će prihvatiti ponudu koju je ministarst­vo dalo, to je sada na njima - rekao je pročelnik gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč nakon sastanka. Iz sindikata se nisu izjasnili hoće li prihvatiti ponudu ili idu u štrajk.

 ??  ?? Milinović kaže da je koeficijen­te smanjila SDP-ova vlada
Milinović kaže da je koeficijen­te smanjila SDP-ova vlada
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia