24sata

I napici i sokovi će, ali šećer ne

-

prema toj logici, ne bi trebala poskupjeti nego ostati na najviše 40 lipa fiksnog poreza. Poseban porez na kavu ostat će šest kuna po kilogramu, a mijenjat će se porez na energetske napitke, koji se sad također oporezuju s 40 lipa po litri. Budući iznos poreza, a shodno tome i cijena napitka, ovisit će o tome koliko sadrže metil-ksanina, aktivne tvari, stimulansa poznatog iz kofeina. Dodatnim nametima na šećer u pićima Vlada želi poboljšati zdravlje građana. Nema namjeru, kontradikt­orno je, oporezivat­i običan šećer, kojega kućanstva troše jednako koliko i cijela industrija pića i slatkiša. Prema podacima HGK, u proizvodnj­i pića godišnje se potroši oko 20.000 tona šećera, a u industriji slatkiša šest tona više. Najveći udio šećera je u pićima na tržištu SAD-a i Kanade, a u EU najmanji.

PO PIĆA PREKO GRANICE

Porez na šećer u bezalkohol­nim pićima već imaju Francuska i Finska, Belgija i Mađarska, odnedavno i Irska, Portugal te Velika Britanija. U HGK se nadaju da novi porezi neće

ENERGETSKI NAPICI Red Bull sadrži 11 grama šećera na 100 grama napitka, a Hell Classic 10,9 grama na 100 grama. Red Bull ima i ‘sugarfree’ inačicu bez šećera. značajnije opteretiti proizvođač­e.

- Veće porezno opterećenj­e može značiti preseljenj­e proizvodnj­e u zemlje s povoljniji­m poslovnim okruženjem. U pitanju je sigurnost radnih mjesta, a moguće je i povećanje prekograni­čne kupnje. Može doći i do korištenja uvozne izoglukoze umjesto domaćeg šećera - komentira HGK.

I VOĆNI SOKOVI SU PRESLATKI Fructal Classic, negazirano piće od crnog ribizla, nara, aronije i jabuke, ima 9,1 gram šećera na 100 grama, više nego sirup za razrjeđiva­nje.

LEDENI ČAJ U 100 grama ledenog čaja od brusnice Studena je 10,3 grama šećera, a u Janinu od limuna 7,9 grama.

ŠEĆER MU JE KONZERVANS Proizveden­o od 75 grama voća na 100 grama, piše na Maraskinu Extra džemu od maline. No piše i da ima 56 grama šećera na 100 grama džema.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia