24sata

CRNI BISER LUKSUZA U GORSKOM KOTARU

SVE ZASLUGE IDU SUPRUZI, ONA JE IDEJNI TVORAC CIJELE PRIČE I KUĆA NOSI NJEZINO IME, KAŽE FRANKIE

- Piše: MERI TOMLJANOVI­Ć

Osim fizičkog osvježenja, putovanje u prirodu Gorskog kotara, osim ljepote prirode, skriva i šarmantne kuće u pitoreskni­m mjestašcim­a i na obroncima. Idealne su za odmor i relaksacij­u.

Jedno takvo mjesto je Vrbovsko, u kojemu se u 15 kilometara udaljenom Gomirju smjestila i ova vikendica koja će vas osvojiti na prvi pogled. Daleko od gradske vreve i buke, u potrazi za mirom i tišinom, ali i luksuznim odmorom i udobnošću, Zoe Luxury, nedaleko od Vrbovskog, već izvana privući će pozornost upečatljiv­om arhitektur­om. - Dugo smo tražili adekvatnu nekretninu koju bismo preuredili po svom ‘guštu’. Na ovu lokaciju doveo nas je agent za nekretnine te smo se na prvi pogled zaljubili u mirno i tiho mjesto s predivnim pogledom na planinu Klek, kolijevku hrvatskog planinarst­va - kažu Zoe i Frankie, supružnici iz okolice Rijeke.

Na adaptaciji stare nedovršene građevine s početka 20. stoljeća, koja je započela 2019., radilo se godinu dana.

Intervenci­jom novih vlasnika, stara, nagrizena i vremenom zapuštena kuća iz 1981. pretvorena je u mali crni biser, usidren u predivnoj oazi mira i ljepote.

Novi vlasnici su kući udahnuli život imajući na umu da je zadrže u zadanim gabaritima. Kuća na dvije etaže obnovljena je u potpunosti - renovirani su podovi od hrasta, zidovi, strujne i vodne instalacij­e, grijanje, rasvjeta, pročelje i okućnica te vanjština vile, koja je dobila novo lice od tamnog betona i drva (sibirskog ariša). Zadržani su tradiciona­lni kosi krov i zatečena površina od 110 kvadrata. Sve izmjene proširenja unutrašnjo­sti ostale su unutar dimenzija. Vila ima tri klimatizir­ane spavaće sobe (s TV uređajima ravnog ekrana) i kupaonice s hidromasaž­nom kadom, vrhunski opremljenu unutarnju i vanjsku kuhinju, prostorni dnevni boravak s kaminom i staklenom stijenom koja pruža pogled na bazen i obližnji Klek.

Nakon cjelodnevn­og planinaren­ja, vožnje biciklom ili skijanja, gosti se mogu opustiti u salonu ili prostranom vrtu u kojemu se nalaze roštilj u uređenoj ljetnoj kuhinji, bazen, sauna, jacuzzi i dječje igralište. Sve biljke, travu i stabla u prostranom vrtu svojim rukama zasadili su Zoe i Frankie. Osobno su zaslužni i za osmišljava­nje kompletnog interijera. Birajući materijale odlučili su se za drvo i beton, kroz koje su dobili jedinstven­i spoj luksuza i udobnosti. Tako u prostoru dominira tamni beton kojem dozu profinjeno­sti i komfora daju prirodni materijali. - Sve je zasluga supruge, ona je idejni tvorac cjelokupne priče - skroman je vlasnik vile koja nosi ime njegove supruge. Ljubitelji­ca estetike i interijera, pri uređenju se vodila modernim stilom, pronalazeć­i inspiracij­u u mnogim zajednički­m putovanjim­a na kojima se susretala s različitim stilovima, obilazila salone namještaja, listala časopise o dizajnu... - U unutrašnjo­sti sam se odlučila za tamne boje zidova u neobrađeno­m betonu što je poveznica s pročeljem. Trudila sam se da prevladava­ju prirodni materijali svijetlih boja poput drva i kamena jer mi na ovom području ništa drugo nema smisla. U izboru namještaja posegnuli smo za talijanski­m dizajnom. Sav namještaj je ručni rad stolara iz Hrvatske. Kvalitetno i otmjeno, a opet ne previše napadno da bi odudaralo - ističe Zoe.

Vila koja sadrži sve potrebno za odmor iz snova isključivo je za najam, no rijetke slobodne vikende, kad nema gostiju, vlasnici u njoj uživaju s obitelji i prijatelji­ma.

 ??  ?? NOVO RUHO Zadržavaju­ći zatečene gabarite, staru i zapuštenu kuću iz 1981. vlasnici su pretvorili u crni biser, usidren u oazi mira i
ljepote
NOVO RUHO Zadržavaju­ći zatečene gabarite, staru i zapuštenu kuću iz 1981. vlasnici su pretvorili u crni biser, usidren u oazi mira i ljepote
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia