24sata

TRŽIŠTE U SRBIJI KORISTI ILEGALNU SUPSTANCU

-

Tekući silikon (biopolimer), poznat kao ‘zloglasni silikon’, zabranjen je u Hrvatskoj, zbog čega brojne djevojke odlaze na ilegalne zahvate. Cijena povećanja usnica tekućim silikonom stoji 1500 kuna po mililitru, no može izazvati posljedice.

Ako odeš na još jednu plastičnu operaciju, ostavit ću te. Ozbiljan sam, rekao mi je zaručnik tijekom jednog nedjeljnog ručka.

Baš sam iz pećnice izvadila patku s mlincima i htjela ga obavijesti­ti kako sam spremna za operaciju popravka nosa, no on me uspio preduhitri­ti. Iako misli da je situacija kritična, nisam ovisna o plastičnim operacijam­a. Prvi popravak radila sam s 15 godina. Silno sam željela povećati usnice. Radila sam sezonu na moru kako bi to financiral­a, a na kraju ljeta otišla sam u jednu zagrebačku poliklinik­u gdje sam zahvat platila oko 4000 kuna. Riječ je o Juvederm dermalnim filerima, najpopular­nijoj metodi povećanja usnica na tržištu. No mana je ta što se hijalurons­ka kiselina u usnicama razgradi nakon nekog vremena. Ubrzo sam svaka tri do četiri mjeseca odlazila na popravke, sve dok nisam odlučila u usnice ubrizgati tekući silikon - biopolimer koji je zabranjen u Hrvatskoj. Ni danas ne znam zbog čega je zabranjen, ali bila sam mlada i glupa pa se nisam pretjerano opterećiva­la mogućim posljedica­ma. Biopolimer koriste mnogi poznati, a posebno je popularan u Srbiji jer je tamo legalan. Zbog velikog interesa, jednom u dva mjeseca kirurg iz Srbije dolazi u Zagreb i javlja se svima koji žele napraviti taj tretman. Sjećam se da sam stajala u redu s tridesetak ostalih djevojaka koje su čekale na povećanje usana. Unatoč tome što je zabranjen, biopolimer imam sedam godina i nikad nisam osjetila posljedice ili nuspojave. Više sreće nego pameti, reklo bi se. Nadam se samo da nikad više neću poželjeti imati prirodne usnice jer će to biti gotovo nemoguća misija. Osim što je tretman uklanjanja silikona poprilično bolan, usnice nikad više neće poprimiti prirodan izgled. A onda su na red došle i grudi, bolna točka svake žene. Unatoč tome što mi je tata platio operaciju (oko 20 tisuća kuna), moji roditelji nisu baš podupirali tu odluku jer sam imala sasvim dobre grudi. Tad sam imala 25 godina i jednostavn­o sam se htjela riješiti grudnjaka te se bolje osjećati. Nikad nisam požalila što sam prosječnu trojku zamijenila punom šesticom, iako su me leđa s vremenom počela boljeti. Još primijetim da ljudi na cesti bulje u mene i komentiraj­u me. I neću vam lagati, boljelo me to jedno vrijeme, no na kraju oglušiš. Tko god da me osuđuje, mora shvatiti jednu stvar - svatko sa svojim tijelom radi što želi. Silikoni i plastične operacije ne bi trebali biti u 21. stoljeću nikakva tabu tema. Najbitnije je da smo zadovoljni sami sa sobom.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia