24sata

Dinamu sam skinuo 3 penala na utakmici

BIO SAM PRIČA DANA Vjeran Simunić sjeća se kako je 1982. obranio jedanaeste­rce Cici Kranjčaru, Cerinu i Zvjezdanu Cvetkoviću

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

- Uh, kako se ne bih sjećao?! Bila je to snažna momčad Zagreba s Dražanom Jerkovićem na klupi Bakota, Rukljač, Smolek, Kociančić, Lipovac, Antolić, Tucak... Bila je to zlatna generacija Zagreba - počeo je Simunić (66).

Iako je od te utakmice prošlo 40 godina, Simunić se sjeća svakog detalja, svake minute. - Prvi penal pucao je Zlatko Kranjčar, baš onako školski, za paradu, ali sam ga pročitao i obranio. Drugi je pucao Snješko Cerin, njegov šut je išao nisko i loptu sam od stative odbio u korner, a treći je pucao Zvjezdan Cvetković, bio je to slab šut, valjda od straha, pa sam loptu uhvatio - prisjeća se Simunić i nastavlja:

- Obranio sam i par opasnih slobodnjak­a Zajecu, tako da mi je pokojni novinar Tomislav Židak dao ocjenu 9,5. Vjerojatno zbog toga što je Dinamo ipak slavio 2-1. Da smo pobijedili, dobio bih sigurno čistu desetku.

- Tri obranjena penala bila su priča dana diljem bivše države. Bila je to velika stvar, pazite, Kranjčar je bio jedan od najboljih igrača lige, Cerin je bio najbolji strijelac lige... Nije se baš svaki dan događalo da se obrane tri penala, pogotovo ne takvim igračima. Sjećam se, dan kasnije u novinama izašla je karikatura na kojoj je Ćiro Blažević bio odjeven u liječnika, a pred njim su stajali ‘pacijenti’ Kranjčar, Cerin i Cvetković, u čijim je glavama bilo napisano ‘Simunić’. Bila je fenomenaln­a utakmica, igralo se po blatu. Mi smo te sezone imali po 15.000 gledatelja u Kranjčević­evoj, a protiv ‘velike četvorke’ smo igrali u Maksimiru kako bi bilo što više gledatelja - kaže Simunić, koji je još jednom obranio tri penala.

- Penali su mi bili specijalno­st, 1975. skinuo sam tri penala Partizanu na Trofeju Marjan, dok sam branio za Hajduk. Ako se ne varam, Zavišiću, Golcu i Đorđeviću - kaže Simunić.

Recept je jednostava­n.

- Važno je pratiti ‘govor tijela’ igrača, osloniti se na intuiciju. Ako pogodiš stranu, pola posla si obavio. Pogotovo ako si ‘dvometraš’ poput današnjih golmana, s mojih 185 centimetra to baš i nije bilo tako jednostavn­o - zaključio je Simunić. Dinamu su 1982. godine dosudili i tri kaznena udarca i u utakmici protiv Rijeke.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia