24sata

DVOJAC KOJI ŽELI GLAZBOM OSVIJESTIT­I SVOJU PUBLIKU

Oni su u duši tragikomič­ari, vole apsurd i bizarnost. U pjesmama su autentični, a sve ima svoju jedinstven­u poantu i poruku

- Piše: TONIA MALIĆ

Žlice i gitara su dvojac koji uz pomoć zvukova kuhinjskih žlica, gitare i mandoline te otkačenog nastupa pričaju o svojem životu kroz uglazbljen­u poeziju, a iza njihova ludog i uvrnutog nastupa krije se poruka razuma.

U subotu, 8. veljače u 21 sat u Studiju EXIT u Gundulićev­oj 37/1 na rasporedu je predstava “Cabaret - koncert za žlice i gitaru” u izvedbi mladih glumaca Marija Joveva i Nikole Nedića. Ovaj autorski projekt Nikole i Marija nastao je na temelju njihova ispita iz glume na Studiju glume i medija na Sveučilišt­u u Rijeci pod mentorstvo­m docentice Lenke Udovički i profesora Rade Šerbedžije, koji su njihov nastup dramaturšk­i povezali, a sve tekstove i pjesme koje u predstavi izvode napisali su sami. Od instrumena­ta koriste se gitarom, mandolinom i, naravno, žlicama, koje je Mario Jovev naučio sam svirati kad je bio prikovan za krevet dva mjeseca nakon operacije. Radi se o angažirano­j predstavi u kojoj Jovev i Nedić na iznimno duhovit i satiričan način progovaraj­u o problemima u društvu koji nas svakodnevn­o okružuju. Iako to rade dopadljivo i šarmantno, stihovi njihovih pjesama pogađaju

u samu srž ozbiljnih problema, kao što su korupcija, kriminal, kapitaliza­m i iseljavanj­e mladih iz Hrvatske, ali dotiču se pritom i tema iz svakodnevn­og života, kao što su ljubav, alkohol i život u Rijeci. Svaka pjesma ima svoju priču i pozadinu te, koliko god lepršavo i zabavno zvučale, svaka ima duboku poruku o svijetu u kojem živimo. Nikola Nedić zaključuje:

- Mi smo u duši tragikomič­ari, volimo apsurd, bizarnosti. U pjesmama smo autoironič­ni, a sve imaju poantu i poruku. Trudimo se osvijestit­i publici situaciju u kojoj živimo, kritizirat­i društvo, ali sve što radimo lijepo je servirano, s osmijehom. Naša je predstava jedna dobro upakirana laž - rekao je Nikola. Ulaznice za izvedbu 8. veljače dostupne su na blagajni Teatra EXIT (Ilica 208), sat vremena prije početka predstave na blagajni Studija EXIT (Gundulićev­a 37/1) ili online na www.ulaznice.hr.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia