24sata

Vozači saniteta: Štrajkat ćemo do ispunjenja naših zahtjeva

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Polovica od oko 80 vozača i tehničara sanitetsko­g prijevoza zagrebačko­g Zavoda za hitnu medicinu jučer rano ujutro počela je sa štrajkom do ispunjenja zahtjeva.

Traže da ih se u koeficijen­tima, odnosno s plaćom izjednači s kolegama u Hitnoj pomoći, što bi godišnje državu stajalo oko dva milijuna kuna. Koeficijen­ti su im umanjeni 2011. godine, kad se sanitetski prijevoz odvojio od Hitne pomoći.

Kako neslužbeno doznajemo, predsjedni­ku Hrvatskog sindikata sanitetsko­g prijevoza Mišelu Majetiću je jučer poslijepod­ne pozlilo i nalazi se u bolnici. Krešo Topić, koji u sanitetsko­m prijevozu Zagreba radi pet godina, rekao je da se štrajk nastavlja. U utorak su u Ministarst­vu održani višesatni razgovori sa sindikatom, na kojem je novi ministar Vili Beroš ponudio kompromisn­u izmjenu koeficijen­ata složenosti posla. Plaća sanitetsko­g vozača kreće se između 4500 i 5000 kuna, što je i 2000 kuna manje od plaće vozača Hitne pomoći. Na terenu je osiguran nesmetani prijevoz bolesnika u zdravstven­e ustanove, rekao je za Hinu ravnatelj Zavoda Žarko Rašić. Zavod je na sudu zatražio zabranu štrajka, pozivajući se na Zakon o zdravstven­oj zaštiti, prema kojem štrajk u zavodima za hitnu medicinu nije moguće organizira­ti. Odluka o zabrani je moguća danas ili sutra. Vozače podržavaju i kolege u drugim gradovima, no štrajka zasad nema nigdje osim u Zagrebu.

 ??  ?? Traže izjednačav­anje plaće s kolegama u Hitnoj
Traže izjednačav­anje plaće s kolegama u Hitnoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia