24sata

BRUTALNE SSCENE ZLOCINA TESKO JE PRESTATI CITATI

NIJEMI PRATITELJI Radnja romana smještena je u tri vremena: jedno je u umobolnici, drugo su sjećanja glavnog lika, a treće je priča o događaju prije 200 godina čije se posljedice još osjećaju

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Laura Purcell je napisala napetu priču u kojoj glavnu ulogu imaju duhovi, odnosno jezivi i tihi pratitelji koji su se “nastanili” u staroj kući u čijoj povijesti nije nedostajal­o tragedija.

Purcell ima odličan stil pisanja i on je atmosferič­an, ono što je ključno za ovakvu vrstu romana, pa slobodno očekujte i malo straha dok budete čitali “Nijeme pratitelje”. Središnji lik je Elsie Bainbridge, koju upoznajemo kao pacijentic­u Umobolnice svetog Josipa i koju svi iz njezina okruženja smatraju ubojicom. Upravo je pretrpjela strašne opekline u požaru u kući koju je naslijedil­a od pokojnog supruga Ruperta, oporavlja se u bolnici i ne može govoriti. Uz to, ima i velikih problema sjetiti se što se dogodilo. Njezin novi liječnik, doktor Shepherd, mlad je i progresiva­n, za razliku od ostalih koji su je liječili, te je nagovara da se svoje priče pokuša sjetiti tako što će je staviti na papir. On vjeruje da je razlog njezine trenutačne nemogućnos­ti govora i sjećanja na to što je potisnula neku traumu. “Nijemi pratitelj” se odvija u tri vremena: jedno je u kojemu je Elsie u umobolnici, drugo su njezina sjećanja na prošle trenutke koji su je doveli do umobolnice, a treći je priča koja se dogodila 200 godina prije svega toga, kad je sve počelo i kad su se dogodile stvari koje su bile toliko moćne da se i dva stoljeća kasnije osjećaju njihove nadnaravne posljedice. Laura Purcell u svojem romanu gotičkog “štiha” pažljivo i bez žurbe gradi priču i predstavlj­a likove, a kad sve to stavi na svoje mjesto, priča postaje sve dinamičnij­a i Purcellova u tim dijelovima romana pokazuje svu raskoš svojega talenta i odlično baratanje jezikom. Laura Purcell je radila kao knjižničar­ka, gdje je otkrila i ljubav prema pisanju romana. Danas sa suprugom živi u Colchester­u.

 ??  ?? Purcell je radila kao knjižničar­ka i tamo otkrila strast prema pisanju
Purcell je radila kao knjižničar­ka i tamo otkrila strast prema pisanju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia