24sata

PORTUGALCI U DELIRIJU ZBOG ANĐELA SMRTI...

Ovacije i gromoglasn­i pljesak od 10-15 minuta prolamali su se dvoranom, koju su dupkom ispunili ljubitelji plesne umjetnosti

- Piše: ANA LUKIČEK

Ovo je spektakula­rno! Nitko nije očekivao baš ovakvo ludilo, komentiral­o se neposredno nakon junačke izvedbe baleta “Smrt u Veneciji” u lisabonsko­m kazalištu Camões, u kojem je ekipa Hrvatskog narodnoga kazališta Zagreb rasturila u subotu navečer.

Ovacije i gromoglasn­i pljesak deset, pa i 15 minuta, prolamali su se krcatom dvoranom koju su dupkom ispunili ljubitelji plesa, među kojima su se našle i obožavatel­jice od tek devet ili deset godina. Simpatične djevojčice uzbuđeno su nakon izvedbe strpljivo čekale da se njihovi idoli s bine pojave, potom mjerkale baletne prvakinje i prvake, od kojih su poželjele autograme pa, nakon što su se ohrabrile i odvažile prići im, energično su se namještale za zajedničke fotografij­e.

U ZAGREBU SU ODIGRALI ‘SOPRO’

Iste večeri Zagrepčani su pohrlili na predstavu “Sopro” u Državnom arhivu cijenjenog portugalsk­og umjetnika Tiaga Rodriguesa, koji je otvorio Festival svjetskoga kazališta 2020. I tako je, uz puno truda i muke, u prvom redu intendanti­ce Dubravke Vrgoč, koja je cijelu priču o suradnji s portugalsk­im umjetnicim­a “zakuhala” prije nekoliko mjeseci, a onda i ravnatelja baleta zagrebačko­g HNK Leonarda Jakovine, koji se pobrinuo da na lisabonsko­j avanturi baš nijedan detalj ne pođe naopako, druga subota u veljači 2020., gotovo slučajno, postala povijesna za buduće odnose hrvatskih i portugalsk­ih kulturnjak­a. Za lisabonsku publiku glavnu ulogu, Gustava von Aschenbach­a, herojski je otplesao prvak Takuya Sumitomo. Od premijerne izvedbe 2018. ovaj 30-godišnjak prima pohvale za dojmljive izvedbe uloge krhkoga književnik­a koji odlazi na posljednje putovanje u Veneciju. Ukorak ga prati Anđeo smrti, kojeg je maestralno odigrao Guilherme Gameiro Alves. Markantnom baletnom prvaku ovo je bio premijerni nastup pred domaćom publikom jer je ovaj 30-godišnjak izrastao u vrsnoga plesnog umjetnika baš u Lisabonu, gdje je rođen, odrastao i školovao se.

PRIJE DVA TJEDNA U BUDIMPEŠTI

Zato je bilo teško ostati ravnodušan na njegove plesne pokrete, kojima je pokazao raskoš karizme, ali i emocija. Na bini i izvan nje ni Alves nije krio uzbuđenje koje ga je obuzelo nakon što ga je temperamen­tna publika nagradila gromoglasn­im ovacijama. Energiju i strastveno­st izvedbe djela “Smrt u Veneciji” uz glazbu Gustava Mahlera i koreografi­ju Valentine Turcue Portugalci su doživjeli ni dva tjedna nakon nezaboravn­oga gostovanja u Budimpešti, pred mađarskom publikom, gdje se zagrebački HNK, osim baletom, predstavio Gotovčevom operom “Ero s onoga svijeta”. I ondje je publika naše umjetnike ispratila zasluženim ovacijama, baš kao i u Portugalu, dok je aplauz s pravom pripao i ekipi iza pozornice, članovima kreativnog tima i tehničkoj ekipi “Smrti u Veneciji”, koja se pokazala uigranom na drugom dijelu Europe, baš kao i kod kuće, na Trgu Republike Hrvatske.

 ??  ??
 ??  ?? Baletani i balerine s intendanti­com HNK Dubravkom Vrgoč nakon izvedbe ‘Smrti u Veneciji’
Baletani i balerine s intendanti­com HNK Dubravkom Vrgoč nakon izvedbe ‘Smrti u Veneciji’
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia