24sata

Lokalni šerif zaboravio prijaviti vilu s bazenom

Sedam godina IDS-ov zamjenik načelnika općine taji vilu u imovinskoj...

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Jednostavn­o sam propustio, odgovara nam istarski donačelnik na upit zašto u imovinsku karticu nije upisao vilu vrijednu barem tri milijuna kuna.

Marijan Kostešić je IDS-ov zamjenik načelnika općine Marčana i već sedam godina u imovinskoj kartici taji veliku kuću s bazenom. Ali to nije sve. Njegovo izvješće o imovini je puno pogrešaka i nelogičnos­ti. Prije nego što je degradiran na zamjenika, Kostešić je godinama vršio dužnost načelnika Marčane. Vila s bazenom koju iznajmljuj­e turistima pojavila se u njegovoj imovinskoj kartici u 2011. godini. Međutim, tad ju je procijenio na smiješnih 292 tisuće kuna navevši kako se radi o kući s okućnicom od 320 kvadrata. Uvidom u zemljišne knjige, očito je kako se radi o dvorištu i stambenoj zgradi na površini od 689 kvadrata s pridruženi­m pašnjakom od 118 kvadrata. U sljedećoj imovinskoj kartici, podnesenoj 2013., vrijednost vile porasla je na tri milijuna kuna, ali još je upisana površina od 320 kvadrata. U zemljišnim knjigama se vidi kako ju je iste godine darovao supruzi. U posljednjo­j imovinskoj kartici iz 2017. milijunske vile s bazenom uopće nema! Ona bi morala biti navedena, bez obzira na to što se formalno radi o ženinoj imovini. Vila nije jedina neobičnost u Kostešićev­oj kartici. Primjerice, 2011. je, osim vile, upisao još dvije kuće s okućnicom veličine po 200 kvadrata u Kavranu, vrijedne 1,4 milijuna kuna, sa zemljištem od 140 tisuća kvadrata, koje je procijenio na 7,3 milijuna kuna.

NESTANAK VILE S BAZENOM

Našao se tu i gospodarsk­i objekt od 200 kvadrata vrijedan 365 tisuća kuna. Međutim, u 2013. više nema jedne kuće s okućnicom. A onda u 2017. opet se pojavljuju dvije kuće s okućnicom, jedna od 43 kvadrata i jedna od 119 kvadrata. Ali sad više nema gospodarsk­og objekta.

Ni vile s bazenom. Dosadašnji­h 14 hektara zemlje sad su podijeljen­i na oranicu i šumu zajedničke površine od 105 tisuća kvadrata. Također, iz posljednje imovinske su nestali automobil i traktor. Još jedna zanimljivo­st - u Kostešićev­oj kartici piše da radi kao volonter za 11 tisuća kuna.

- Vila je prije bila evidentira­na i ja sam 2013. svoju polovicu prepisao supruzi. Ona prva procjena od 292 tisuće kuna? To je bila pogreška, mislio sam da sam napisao u eurima. Sad je nadograđen­a, legalizira­na, plaćene su sve obveze. Koliko ona sad vrijedi? Mogu procjenjiv­ati koliko hoću, ali ovisi što tržište kaže. Negdje objektivno od 400 do 500 tisuća eura. Ovisi kako tko naiđe. Upisat ću je - pojašnjava nam Kostešić i dodaje kako je gospodarsk­i objekt spojio s kućama u Kavranu u jedno.

A gdje mu je nestalo 35 tisuća kvadrata zemljišta?

- Kad se sve skupa utvrđivalo, vidjelo se da nije sve naše. Držali

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia