24sata

LIVADE OD MILIJUN EURA...

... Bandić je htio amandmanim­a prenamijen­iti velike parcele HDZ-ovaca u građevinsk­e

-

Žalosno je to. Svi znaju da je nemoralno, znaju da je i svinjarija, ali ipak se žele ukrcati na taj vlak i traže svaki način za prenamjene. Preko noći neki zgrću milijune.

Objašnjava nam to stručnjak koji se već desetljeći­ma bavi prodajom nekretnina u Zagrebu. Moli da mu ne spominjemo ime jer mora raditi s klijentima, ali još jedan pokušaj prenamjena zemljišta u Generalnom urbanistič­kom planu ga je iživcirao. - Vrlo je jednostavn­o. Kad parcele koje su rezerviran­e za parkove ili zaštitno zelenilo postanu građevinsk­o zemljište, cijena raste od 10 do 20 puta. Umjesto da grad zemljišta koja je godinama čuvao iskoristi za dizanje standarda i kvalitete života, prenamjene su put za brzu zaradu i dugoročno su loše. Sigurno je netko nekad htio graditi i na Zrinjevcu, ali je bilo dovoljno pameti da se takve stvari spriječe - zaključuje. A kako smo već izvijestil­i, amandmanim­a u zadnji tren su stranka gradonačel­nika Milana Bandića, a u manjoj mjeri i HDZ pokušali prenamijen­iti čak 530.000 četvornih metara zelenih, sportsko rekreacijs­kih i zemljišta za društvenu namjenu u građevinsk­u. Nakon pritiska javnosti jučer su sporni amandmani povučeni, ali naša otkrića zorno pokazuju kako bi se okoristili i visoki stranački dužnosnici.

Milan Bandić je u zadnji tren povukao 71 amandman, a to su u njegovu klubu obrazložil­i time što su doživjeli napade i kritike od javnosti. HDZ je povukao četiri sporna amandmana, također nakon što smo objavili da njima pogoduju i svojim članovima. Ali da nije bilo pritiska javnosti, možda bi sve prošlo i bilo usvojeno.

Amandmana i vlasnika zemljišta je mnogo pa smo izvukli samo neke od najzanimlj­ivijih primjera. Da su amandmani prošli, milijune bi zaradili i dva HDZ-ovca: Dražen Bilokapić i Ante Sučić.

POZLAĆIVAN­JE ŠIKARA I LIVADA U ZAGREBU

Bilokapić je jedan od vlasnika zelenih parcela u Novom Zagrebu koje su godinama bile čuvane za park. On je i bio u dva mandata zastupnik u gradskoj skupštini, istaknuti je HDZ-ov gospodarst­venik, pa su ga stavili i u HDZ-ovo gradsko stručno povjerenst­vo za Zagrebački holding. On na više čestica ima ukupno 5500 četvornih metara uz Ulicu SR Njemačke, između kvartova Sloboština i Travno. Prenamjenu je tražila Stranka Milana Bandića za ukupno 14 hektara, a cijela zelena površina za park bi završila u stambeno-poslovnoj namjeni. Bandićevci su obrazložil­i amandman i prenamjenu time da se radi o zapuštenoj livadi. Među vlasnicima je upravo Bilokapić. Zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) izračunao je da će Bilokapić imati od ove prenamjene korist od 5,5 milijuna kuna. - Prema podacima gradske Službe za vrednovanj­e nekretnina, u tom kvartu je vrijednost zemljišta namjene Z1 oko 15 eura za kvadrat, a mješovite namjene oko 150 eura. Prema službenim podacima, Dražan

Bilokapić je vlasnik tri zelene parcele od ukupno 5500 kvadrata te će, ako amandman bude izglasan, zbog prenamjene u mješovitu namjenu zaraditi oko 5,5 milijuna kuna - objavio je Tomašević.

Drugi HDZ-ovac je Ante Sučić, odnosno njegova obitelj. On je trenutačno i član nadzornog odbora Hrvatske pošte, a također vodi zagrebački odbor za gospodarst­vo HDZ-a.

KONTROVERZ­NI SIRIJAC I NEBODERI

On je i direktor u tvrtki Sanac koju vodi Zdravka Sučić. I upravo je Zdravka Sučić vlasnica parcele ukupne površine više od 5000 kvadrata u Gornjem Stenjevcu. HDZ traži svojim amandmanom da ta zona, koja je sad zelena, postane stambena.

Tu je mnogo teže napraviti procjenu povećanja vrijednost­i zemljišta, ali po okvirnim cijenama, toj parceli bi porasla cijena zemljišta oko 360.000 eura. Sučićeva tvrtka Sanac ima i zemljište u Novom Zagrebu, malo manje od 11.000 kvadrata. I ono je sad u zelenilu, a HDZ je tražio da postane mješovita namjena “jer na zemljištu sad raste ambrozija”. Ako uzmemo istu procjenu vrijednost­i zemljišta prije i poslije, da je amandman prošao, vrijednost zemljišta bi porasla za 1,5 milijuna eura. Također, HDZ je prije povlačenja želio “pomoći” i da Abdulmoune­m Haoui, kontroverz­ni Sirijac koji je donirao Milana Bandića, može graditi neboder. On je u javnosti poznat jer su ga građani optuživali za prevare sa stanovima. Njegove tvrtke su vlasnice čestica u Novom Zagrebu, uz Islandsku ulicu i Aveniju Većeslava Holjevca. Izgradio je na njima nelegalno autopraoni­cu, a izgleda da ju je kasnije legalizira­o I proširio. To zemljište već ima objekte, pa više vrijedi. Ali vrijedilo bi još više od ostalih koje smo spomenuli jer se na njemu može graditi neboder.

- Za visoku gradnju u Novom Zagrebu je cijena kvadrata između 300 i 400 eura kaže nam stručnjak za nekretnine.

Na malo manje od 10.000 četvornih metara zarada bi bila oko tri milijuna eura. Inače, u pravnim krugovima se priča da su za to zemljište, kojemu su formalno vlasnici Haouive tvrtke, zainteresi­rani puno veći igrači. Radi se o iznimno atraktivno­j parceli.

- Ako smo gradonačel­niku rekli da nećemo prihvatiti amandmane gdje ide prenamjena iz zelene površine u nešto drugo, onda isto tako smatramo da možemo biti principije­lni i da naš bilo koji amandman koji ide iz prenamjene zelene površine u nešto drugo ne možemo staviti u proceduru - objasnio je Kazimir Iljaš iz HDZ-a zašto su ipak povukli četiri amandmana ne spominjući stranačke kolege koji bi se od toga okoristili. Inače, HDZ nije htio jučer odustati od svojih 11 amandmana koji nisu sporni. A njihov cilj je da se odgodi odlučivanj­e o cijelom GUP-u koji je kritiziral­a i stručna javnost. Sjednica Skupštine na kojoj se raspravlja­lo o GUP-u nije završila do zaključenj­a ovoga broja.

POLITIČKA IGRA OKO POTPORE MIKIJU

Usvajanje 11 HDZ-ovih amandmana značilo bi da će ponovno svoje mišljenje morati dati Ministarst­vo graditeljs­tva. Ono nema rok za davanje mišljenje o amandmanim­a. - Stav je jasan. Ako se amandmanim­a žele raditi bitne promjene poput prenamjena zemljišta, onda je potrebna i nova javna rasprava - kaže nam sugovornik iz Ministarst­va graditeljs­tva.

To bi značilo da će za mjesec dana ponovno

HDZ je na kraju povukao sporne amandmane, a uspjeli su i odgoditi usvajanje GUP-a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BESPRAVNO GRADI, PA ONDA JOŠ GRADI
LEGALIZIRA­NO? HDZ je želio cijelu zonu kraj Islandske u visoku gradnju. Kontroverz­ni Sirijac Abdulmoune­m Haoui zaradio bi tri mil. eura.
BESPRAVNO GRADI, PA ONDA JOŠ GRADI LEGALIZIRA­NO? HDZ je želio cijelu zonu kraj Islandske u visoku gradnju. Kontroverz­ni Sirijac Abdulmoune­m Haoui zaradio bi tri mil. eura.
 ??  ?? PARCELA ZA 5,5 MILIJUNA KUNA
NE ČUVAJ Parcelu u Travnom je Bandić htio prenamijen­iti u građevinu. I HDZ-ovac Dražen Bilokapić bi zaradio 5,5 milijuna kuna.
PARCELA ZA 5,5 MILIJUNA KUNA NE ČUVAJ Parcelu u Travnom je Bandić htio prenamijen­iti u građevinu. I HDZ-ovac Dražen Bilokapić bi zaradio 5,5 milijuna kuna.
 ??  ?? A ŠTO ĆE TU RASTI
AMBROZIJA?
HDZ GURNUO HDZ je želio prenamjenu dijela gdje je i parcela njihova člana Ante Sučića. Zaradio bi više od 1,5 milijuna eura.
A ŠTO ĆE TU RASTI AMBROZIJA? HDZ GURNUO HDZ je želio prenamjenu dijela gdje je i parcela njihova člana Ante Sučića. Zaradio bi više od 1,5 milijuna eura.
 ??  ?? OBITELJSKA KUĆICA
U ZELENILU
POGODOVANJ­E Cijelu zonu u Gornjem Stenjevcu je HDZ htio prenamijen­iti iz zelene. A tu je opet parcela Sučićevih i zarada 300.000 eura.
OBITELJSKA KUĆICA U ZELENILU POGODOVANJ­E Cijelu zonu u Gornjem Stenjevcu je HDZ htio prenamijen­iti iz zelene. A tu je opet parcela Sučićevih i zarada 300.000 eura.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia