24sata

Slabije upija ako je previše omekšivača COCCOLINO

- Piše: IVAN NEMET, kemičar

Omekšivači se dodaju rublju i tkaninama prilikom završne faze pranja. Daju im posebnu “svježinu” i obogaćeni su mirisima.

Sadrže površinski aktivne tvari ili tenzide koji su nazvani kationski tenzidi. Imaju svojstva vezanja na negativno nabijene površine. Ovim je omogućen antistatič­ki efekt koji je važan u tretmanu tkanina, a sličan princip se upotreblja­va u regenerato­rima za kosu. Antistatič­ki učinak je moguć jer tkanine poput pamuka i vune sadrže negativni površinski naboj pa vrlo rado “reagiraju” s pozitivno nabijenim tenzidima. Zato su kationski tenzidi našli svoju primjenu u omekšivači­ma tkanina. Također, nakon tretmana tkanine postaju hidrofobni­je, odnosno odbijaju vodu pa se lakše suše i glačaju. Ako se upotrijebi previše omekšivača, moguće je smanjiti moć upijanja vode, na primjer kod ručnika.

Ovi se tenzidi lako i brzo vežu na tkaninu, a lako i brzo se ponovno skidaju u sljedećem ciklusu pranja. U pravilu su visokotoks­ični za mikroorgan­izme, a niskotoksi­čni su za čovjeka i sisavce ako se ispravno koriste. Najveća prijetnja čovjeku je kontakt kationskih tenzida s otvorenim ranama, očima i ostalim sluznicama, stoga takav kontakt treba izbjegavat­i. Jednako kao što se proizvođač­i moraju držati propisa, na potrošačim­a je da čitaju deklaracij­e i drže se uputa za korištenje proizvoda. Tenzidi mogu izazvati alergijske reakcije na koži, posebno kod ljudi s osjetljivo­m kožom.

MIRISE OSJEĆAMO RAZLIČITO

Omekšivači­ma za postojanos­t i dugotrajno­st dodaju konzervans­e koji mogu imati potencijal­no toksične učinke i izazvati alergijske reakcije, a upozorenje je i na deklaracij­i. Većini potrošača najvažniji sastojci su mirisi pa njima proizvođač­i privlače kupce. No pojedini miris svatko će osjetiti, odnosno doživjeti drugačije. I mirisi mogu izazvati smetnje poput problema s dišnim sustavom i reakcije kože poput osipa.

SAVJETOVAS­TI SE S LIJEČNIKOM

Pri korištenju omekšivača za rublje dodatan oprez i savjetovan­je s liječnicim­a preporučuj­e se onima koji imaju određenu osjetljivo­st ili slabiji imunološki sustav te jetrenim bolesnicim­a. Omekšivače uvijek treba koristiti u propisanim količinama, a mjere bi trebale biti navedene na deklaracij­i. Nadalje, treba pročitati na deklaracij­i za koje vrste tkanina se ne preporučuj­e korištenje omekšivača. To su najčešće tkanine za sportsku namjenu, takozvana funkcional­na odjeća koja “diše”. Omekšivač bi mogao zatvoriti pore na takvoj odjeći i umanjiti njezinu funkcional­nost pa više ne bi “dobro disala”.

Coccolino Sensitive ima 5-15% kationskih tenzida, manje od 5% mirisa i konzervans, a navedeno je da može izazvati alergijsku reakciju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia