24sata

Jahta juri na vodik, a stoji 5 mlrd. kuna

Milijardu kuna stoji jahta. Golemi iznos čak i za Billa Gatesa kilometara može prijeći između punjenja. Jahta bi bez ikakvih problema oplovila Jadran kilovata struje proizvodi. Mogla bi napajati manje kućanstvo godinu dana KUPIO JE BILL GATES Jahtu pogoni

- Piše: IVAN PAVIĆ

Eko jahta ima sve što imaju i ostale luksuzne jahte. Ima mjesta za 14 ljudi, koji mogu doći helikopter­om, a potom se opustiti u bazenu ili sauni

Osnivač Microsofta, Bill Gates, jedan je od najbogatij­ih ljudi na svijetu pa si može kupiti izuzetno skupe “igračke”. No za jahtu koju je nedavno kupio i on je morao posegnuti duboko u džep. Platio ju je čak 747 milijuna dolara, što je oko 5,1 milijardu kuna. Velika cijena s obzirom na to da će je dobiti tek za četiri godine.

Radi se o jahti koju je dizajniral­a nizozemska kompanija Sinot. Dugačka je 112 metara, opremljena bazenom, mjestom za slijetanje helikopter­a, saunama, sobama... Po svemu je identična kao i ostale luksuzne jahte pa je pitanje zbog čega je toliko skupa. Naime, ovo je jedna od prvih ekoloških jahti u svijetu.

Jahta za gorivo koristi vodik. On pogoni dva motora koja proizvode električnu energiju koja potom pokreće brod. S obzirom na to da u cilindrima motora izgara vodik, jedina emisija iz ispuha je - voda. Čitava jahta proizvodi dva megavata električne energije. To je dovoljno da se opskrbi manje kućanstvo na čak godinu dana. Uz to, jahta je štedljiva pa između punjenja spremnika vodikom može prijeći i 6000 kilometara. Jahtu su predstavil­i prošle godine u Monaku, a Bill Gates ju je odmah odlučio rezervirat­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia