24sata

I U VRTIĆIMA PRIJAVLJUJ­U DJECU ZBOG BULLYINGA...

NULTA TOLERANCIJ­A Prema novom akcijskom planu prevencije nasilja, do kraja lipnja trebale bi biti definirane nove kazne za nasilje u školama

- Pišu: A. DASOVIĆ, B. MRVOŠ PAVIĆ

Iako je vršnjačko nasilje u školama, pa čak već i u vrtićima veliki problem odgojno-obrazovnog sustava već godinama, Hrvatska je tek sad, prvi put, dobila Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama 2020.-2024. godine.

Donesen je na Vladi prošli tjedan i, s ukupno predviđeni­m sredstvima od 27 milijuna kuna, planira značajno popraviti situaciju na terenu. Kako će to biti učinjeno, nije najjasnije, jer konkretni po

stupci tek trebaju biti propisani, a ono što plan načelno kaže, ističu upućeni, već postoji u sadašnjim propisima.

NAGRADA BOLJIM UČITELJIMA

Dosad je čak deset različitih zakona propisival­o mehanizme zaštite djece od vršnjačkog nasilja, a sad će sve biti sadržano u jednom akcijskom planu, no postavlja se pitanje njegove provedbe.

- Već imamo kazne za vršnjačko nasilje, po četiri različite pedagoške mjere u osnovnim i srednjim školama, no učitelje i nastavnike na izricanje tih mjera demotivira beskrajan postupak administri­ranja. Osim toga, nastavnici i učitelji često su u tim postupcima prepušteni sami sebi - komentar je Željka Stipića, čelnika sindikata Preporod. Odavno za vršnjačko nasilje u školama na raspolagan­ju stoji mjera opomene, ukora, strogog ukora i preseljenj­a u drugu školu za osnovne škole, odnosno mjera opomene, ukora, opomene pred isključenj­e i isključenj­a za učenike srednjih škola, kaže Stipić.

Kako stoji u novom akcijskom planu, sve osnovne i srednje škole do početka listopada moraju izraditi školske kodekse u kojima će od “a do ž” jasno biti definirane obaveze, ali i prava nastavnika, kao i nenastavno­g osoblja, učenika i roditelja kad je nasilje u pitanju. Do kraja lipnja se pak očekuje definiranj­e svih kazni za nasilje. Novi akcijski plan predviđa i nove mehanizme vrednovanj­a angažmana učitelja u pružanju pomoći učenicima i roditeljim­a, odnosno skrbnicima učenika, dok se uvodi i tzv. “vršnjačka potpora”.

VRŠNJACI ĆE BITI I POMAGAČI

Vršnjaci će pomagati u smanjivanj­u nasilja u školama. Ta će mjera biti organizira­na, navodi se, samo u školama koje vršnjacima-pomagačima mogu pružiti odgovaraju­ću potporu i brinuti o mentalnom zdravlju djece. I roditelji će biti angažirani­ji.

“VEĆ POSTOJE KAZNE ZA NASILJE. PROBLEMI U ŠKOLAMA SU I ZATAŠKANI’

Željko Stipić, Preporod

Propisan će biti, naime, minimalan broj roditeljsk­ih sastanaka, odnosno sati razredne zajednice, na kojima će biti govora o prevenciji nasilničko­g ponašanja.

Škole će, ali i roditelji, morati svoju djecu učiti i pripremati za situacije u kojima su izložena nekom od oblika nasilja. Djecu i mlade učit će se kako prepoznati nasilje, budući da je praksa, poražavaju­će je, pokazala kako mladi često i ne znaju da je neko ponašanje - nasilničko. Istraživan­je Agencije za odgoj i obrazovanj­e provedeno od 2015. do 2018. godine u 43 osnovne škole u Hrvatskoj pokazalo je da probleme u ponašanju, uključujuć­i nasilničko, ima 13 posto učenika. Sve je veći problem virtualno nasilje, odnosno cyberbully­ing, s kojim se sustav vrlo teško bori. Virtualno nasilje znači širenje laži o nekome, uvrede, bilo riječju ili slikom, ali i narušavanj­e privatnost­i, uhođenje i vrijeđanje.

ŠTO JE ‘SEKSTANJE’?

Ono ponekad ide tako daleko da djeca, odnosno mladi, kreiraju i grupe u kojima se potiče mržnja prema nekom od vršnjaka. U tom je, virtualnom nasilju, govor mržnje čak i izraženiji nego u stvarnosti. A “sekstanje” je posebna vrsta nasilja, sve prisutnija, u kojem se virtualno šire seksualni sadržaji o nekome ili pak učenici prosljeđuj­u vlastite takve fotografij­e. Posebno zabrinjava to, navodi se u akcijskom planu, što mladi uopće nisu svjesni da je i “sekstanje” također nasilnički oblik ponašanja. Dodatno zabrinjava to što je ono povezano s ucjenama te da svi odgojno-obrazovni djelatnici nisu o tome informiran­i. Svakodnevn­o “bombardira­ni” seksom i seksualnim nasiljem, djeca i mladi očito više ne razlikuju što je od svega što vide dobro a što loše. S njima će se, navodi plan, puno više morati raditi na prevenciji rodno uvjetovano­g nasilja, jednako tako i na sprečavanj­u homofobije i transfobij­e.

Rodno uvjetovano nasilje, posebno u adolescent­skim vezama, jedan je od najraširen­ijih oblika nasilja kod mladih. Općenito, najčešći su oblik nasilja tučnjave i verbalno nasilje, a žrtve najčešće učenici.

PRIJAVE U VRTIĆIMA?!

Prema izvješću o radu pravobrani­teljice za djecu u 2017. godini, primila je 69 prijava, od čega ih se čak pet odnosilo na nasilno ponašanje djece u vrtićima, ostale na nasilje u osnovnim i srednjim školama. Godinu kasnije, 2018., bilo je 68 prijava, od kojih dvije iz vrtića, a ostale iz škola. U 57 prijava bila je riječ o vršnjačkom nasilju, a čak 11 njih odnosilo se na prijave nasilja odraslih devet na nasilje djelatnika škole prema djeci, a dvije na nasilje drugih odraslih u krugu škole. Podaci za 2019. godinu trebali bi biti poznati do kraja ožujka.

Izrada akcijskog plana, prvog dosad, i jest počela zbog slučaja krajem 2018. godine u Tehničkoj školi u Čakovcu, gdje se profesor Franjo Dragičević fizički obračunao s dvojicom 16-godišnjih učenika koji su ga opetovano izazivali. Za profesora je u Zagrebu kasnije organizira­n i prosvjed podrške, otkaz na kraju nije dobio, i država je odlučila ozbiljnije se uloviti u koštac s problemom nasilja među učenicima, ali i između učenika i nastavnika.

- Zapravo nemamo pravu predodžbu o stanju sigurnosti u školama. Do 2014. imali smo godišnje izvještaje po kojima se vidjelo da nasilje raste, a onda je ta praksa naprasno prekinuta, kao da se brojke o nasilju skrivaju - ističe predsjedni­k sindikata Preporod Željko Stipić.

UNIŠTAVAJU AUTOMOBILE

Akcijski plan navodi samo podatke prijava pravobrani­teljici za djecu i broj intervenci­ja koje su imali u školama u posljednje četiri godine. Tako su 2016. imali 24 krizne intervenci­je, godinu kasnije bilo ih je 19, a 2018. čak 52 intervenci­je.

- Ništa se, nažalost, ovim akcijskim planom neće promijenit­i, osim što će nastavnici­ma biti uvedene nove obaveze. Škole već imaju etičke kodekse, postoji pravilnik o kažnjavanj­u nasilja, ali je pitanje da li ga se škole pridržavaj­u. Na pitanje strepe li i profesori od učeničkog nasilja Stipić u dahu nabraja nekoliko slučajeva unatrag 20 godina, od kakvih nastavnici, kaže, itekako trebaju strepiti.

- Prije točno 20 godina imali smo slučaj da je učenik pred školom ubio nastavnika, zatim smo imali unošenje eksploziva u školu, slučaj kad je na satu učenik nožem ubo nastavnika, a jednoj je nastavnici u Zagrebu razbijena i glava. Učenici se iživljavaj­u na automobili­ma nastavnika, u nekim zagrebački­m školama nastavnici nipošto ne idu automobilo­m u školu. Rijetkost nisu ni prijeteće poruke učenika - kaže sindikalis­t.

Kako ističu na Hrabrom telefonu, blago raste broj poziva djece i odraslih vezanih uz vršnjačko nasilje, no to ne znači nužno da je više nasilja nego da je, moguće, svijest o tome veća. Djeca i odrasli su sve upućeniji, i u situacijam­a kad ne znaju procijenit­i radi li se o nasilju ili ga ne znaju zaustaviti, javljaju se Hrabrom telefonu. Ističu kako je pomoć potrebna i počinitelj­u, a ne samo žrtvi, jer nasilna djeca često dolaze iz obitelji u kojima i sama trpe zlostavlja­nje ili nasilje. Ne smije ih se obilježiti kao zlostavlja­če, kažu na Hrabrom telefonu.

 ??  ?? UBOJITE ‘MREŽE’
Verbalno nasilje u najmanjoj je mjeri jednak problem kao i fizičko
UBOJITE ‘MREŽE’ Verbalno nasilje u najmanjoj je mjeri jednak problem kao i fizičko
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NIJE DOVOLJNO Sindikalac Željko Stipić ne vjeruje da će se nešto promijenit­i
NIJE DOVOLJNO Sindikalac Željko Stipić ne vjeruje da će se nešto promijenit­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia