24sata

Da dobijete prvake, morate učiti s njima

- Piše: IVAN GRGAT

NEMAJU MJESTA

Učenici završnih razreda porečke Srednje škole “Mate Balota”, zahvaljuju­ći profesoric­ama i mentoricam­a Jasmini Drobić Arslanagić i Gracijeli Benčić, redovito na svim srednjoško­lskim natjecanji­ma osvajaju prve nagrade.

Tu statistiku potvrđuju i brojni pehari i medalje. Profesoric­a Drobić Arslanagić skromno zaključuje da su počeli jednostavn­o, prijavama na sva natjecanja koja je raspisival­a Agencija za strukovno obrazovanj­e.

VELIKA KONKURENCI­JA

- Krenuli smo 2012. i naši su učenici odmah pokazali izuzetno znanje. To konkretno znači težak posao i svladavanj­e brojnih stepenica. Tako su 2016. naši učenici bili državni prvaci, a do državne razine stigli smo i ove godine - pojašnjava nam mentorica Drobić Arslanagić, koja je zadužena za ekonomsku skupinu učenika.

- To naprosto morate voljeti, konstantno učiti s učenicima. Tržište je živo, promjene su vrlo brze i uvode se neki novi oblici rada. Ako to ne pratite, niste nigdje. Uz sve to, treba dogurati i do natjecanja na državnoj razini. Tamo je konkurenci­ja zaista velika, pogotovo zato što mnogi učenici dolaze iz velikih sredina, poput Zagreba, Splita i drugih gradova, u kojima ima i puno više ekonomskih škola. Mi u Poreču imamo svega dva razreda godišnje, a drugi na desetke. Svi natjecatel­ji ove škole su učenici završnih razreda jer su oni kompletira­ni u znanju.

Oni su toliko bili ustrajni pri odradi zadataka, da su znali spavati jedni kod drugih kako bi razmijenil­i ideje, a onda bi s njima dolazili i kod mene, čak i vikendom kući kako bi im pomogla i bez pritiska ih usmjerila u pravom smjeru - kaže nam mentorica Jasmina.

OSVOJILI 5000 KUNA

Učenici su se lani javili i na natječaj Hrvatske udruge poslodavac­a za učenike srednjih škola “Poduzetnic­i budućnosti”. Natjecali su se s projektom “E-sezonac” i kao jedni od najboljih osvojili nagradu od 5000 kuna. Mentorica Drobić Arslanagić kaže kako su učenici trebali osmisliti projekt kojim bi se olakšalo pronalažen­je sezonskih poslova i pomoglo poslodavci­ma u potrazi za radnicima. Učenici su predložili rješenje u obliku internet-stranice, aplikacije ili Facebook stranice gdje bi sustav, na temelju podataka, povezivao poslodavce s odgovaraju­ćim studentima i učenicima. U idejama im je pomogla i činjenica da dvije velike turističke kompanije u Poreču, Valamar i Plava Laguna, stalno trebaju sezonske zaposlenik­e. Za dobivenih 5000 kuna kupili su prijenosno računalo i printer, a uz to uredili i prostor u školi za pripreme natjecatel­ja. Mentorice Jasmina Drobić Arslanagić i Gracijela Benčić već imaju ideje za ovogodišnj­a natjecanja te su sigurne da će njihovi učenici opet biti među najboljima.

 ??  ?? U školi traže novi prostor za sve pehare koje dobivaju
U školi traže novi prostor za sve pehare koje dobivaju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia