24sata

Pišem o sportskoj opremi i trčanju, pa dobijem tenisice od 1500 kuna

Radim i kao informatič­ar, još nisam spreman blog pretvoriti u posao, kaže Matt Marenić (35)

-

S pojmom bloga susreo sam se 2005. godine. Nisam imao pojma o čemu je riječ. Zatim sam otkrio britanski servis kojemu možeš slati tekstove i slike, a oni ih objave, priča influencer i informatič­ar Matt Marenić (35) iz Siska.

- Slao sam im tekstove i radio to usput. S 27 godina počeo sam igrati nogomet i zbog njega sam se konkretnij­e posvetio blogu - nastavlja dodajući da su razlozi za to bili prilično jednostavn­i. Trebala mu je oprema, a nije htio trošiti velik novac za nju. Vidio je strane blogove na kojima autori recenziraj­u opremu pa je pomislio da bi to mogao raditi u Hrvatskoj. Poslao je tvrtkama upit da mu posude ili daruju opremu koju će recenzirat­i. Malo po malo stvorio je stabilne odnose s tvrtkama. A prije 10 godina otkrio je svijet trčanja. – Trčanje nije samo oprema nego stvarno imaš puno materijala o kojemu možeš pisati. Zato sam mijenjao svoj blog i u sadašnjem izdanju ga vodim već sedam godina. Vodim i račune na svim društvenim mrežama, pa mi je tako organski reach oko 3000 korisnika, a popne se i do 7500 - nastavlja, a njegova mama Barbara Marenić (65) kaže da redovito čita tekstove koje piše i smatra da su vrlo dobri i iskreni.

– Sva sreća je da radi kao informatič­ar, ne znam kako bi živio od bloga. Treba plaćati račune, misliti i o stažu te mirovini - iskrena je mama, inače profesoric­a sociologij­e i pedagogije koja iza sebe ima 41 godinu radnog staža. Matt je dodao kako je prije četiri godine htio blog pretvoriti u posao, no zaključio je da ipak neće. – Kroz recenzije opreme dobijem dva do tri puta na godinu tenisice za trčanje, koje koštaju oko 200 eura po paru, pa mi je to velika ušteda. Surađujem s platformam­a i časopisima koji objavljuju moje blogove na mjesečnoj bazi, pa tako zaradim od 200 do 500 eura na mjesec. No ima mjeseci kad ne zaradim ništa - iskren je. (žk)

MI SMO IMALI RADNO VRIJEME, A DANAS...

Neusporedi­vi su današnji poslovi i moj posao. Mi smo uvijek imali fiksno radno vrijeme, osam sati na dan. Dodatno, u mojoj generaciji je puno ljudi radilo od 6 do 14 sati, pa im je ostao gotovo cijeli dan da se posvete djeci i hobijima. I na kraju, poslovi su bili sigurni. Kad si se zaposlio, znao si da ćeš ondje dočekati mirovinu ako to želiš. To mijenja kompletan pristup životu, smatra Mattova mama Barbara.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia