24sata

Esmini sinovi ne žele njezin novac ni kuću

- Piše: PAULA BOBANOVIĆ

Ostavinska rasprava još jedne zvijezde narodne glazbe, Esme Redžepove, također je, kao i mnoge slavnih, puna problema i prepucavan­ja.

Tijekom života ona i njezin također pokojni suprug Stevo Teodosievs­ki usvojili su 47-ero romske djece i svi su postali glazbenici, od kojih su mnogi kasnije svirali u njezinu pratećem sastavu. Kako je uvijek govorila, suprug Stevo držao ju je kao princezu - nije joj dao ni da rađa ni da obavlja bilo kakve kućanske poslove. Ali je zato Esma imala brojnu obitelj - mnogo braće i sestara te njihove djece o kojima se brinula i pomagala im financijsk­i.

Još prije desetak godina radovala se da će jednog dana otvoriti Dom humanosti - kako se trebao zvati muzej u njezinoj obiteljsko­j kući u skopskom naselju Šutka. Na pitanje kad će dovršiti Muzej i dom humanosti, Esma je 2004. godine odgovorila:

- Stariji ljudi znaju reći: ‘Nemoj nikad odmah dovršiti kuću. Ostavi barem nešto nedovršeno da imaš razloga živjeti’. Ali bih ipak željela barem ove godine dovršiti Dom humanosti, kako će se zvati muzej. Pjevačica, koja je preminula 11. prosinca 2016. godine, počela je pisati oporuke u lipnju iste godine. Najavila je da će Muzej ostaviti državi Makedoniji, no oko kuće su se počeli otimati nasljednic­i. Tako se vodila ogorčena bitka između Humanitarn­e udruge Esma i Stevo Teodosievs­ki, kojoj je trebala pripasti kuća i koja je zatim trebala postati vlasništvo države.

No tome su se usprotivil­i nasljednic­i. Zanimljivo je da se nijedno od Esmine posvojene djece nikad nije javilo niti tražio nasljedna prava, ali su to učinili Esmini rođaci. Nakon pjevačice ostalo je pravo bogatstvo u intelektua­lnom vlasništvu jer je Esma Redžepova bila zvijezda world musica, čiji su se CD-ovi prodavali u cijeloj

Europi.

Stoga su, osim na nekretnine, rođaci polagali pravo i na autorska prava te tantijeme od izvođenja njezine glazbe, što im nitko nije osporavao, ali i na kuću koju je pjevačica željela darovati svojoj domovini. Prva se na Facebooku javila Vaska Jankovska, pjevačica iz benda Gorana Bregovića, koja je rekla da sumnja u istinitost Esmine oporuke i da bi autorska prava trebala pripasti Simeonu Atanasovu, koji je Esmu pratio na svim koncertima i nastupima te brinuo o njezinoj karijeri nakon smrti supruga Steve. Također Esmina braća, njihova djeca i unuci najavili su sudsko osporavanj­e oporuke i borbu za Esminu kuću. Tako je Adnan Redžepov, unuk Esmina brata, poručio iz Njemačke preko magazina Fokus da će tražiti svoja prava te tužiti humanitarn­u udrugu za uzurpiranj­e imovine i lažiranje oporuke.

 ??  ?? Većina od Esmine posvojene djece bavi se muzikom
Većina od Esmine posvojene djece bavi se muzikom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia