24sata

ILM ZA SICU I ZELE BANDICEVE GLASACE

USKORO U KINIMA Ono u što nitko od studenata i tinejdžera nije vjerovao kad su krenuli u projekt - sad se događa. Njihov dugometraž­ni film ‘Zagrebački ekvinocij’ igra od 13. veljače

-

- Napisao sam 120 stranica scenarija u tri mjeseca. Nisam vjerovao da će film uopće biti snimljen, naravno. Kada sam ja sa svojih 17 godina odlučio ‘postati filmskim redateljem’, nisam imao nikakvo iskustvo. Nisam bio čak ni jedan od onih koji su gledali filmske klasike ili držali kameru u ruci s četiri godine. Svatko može sve naučiti - prepričava nam mladi filmaš same početke i ideju. Okupio je preko poznanstav­a i kolektiva glavne glumce: Patrika Gregureca (27), Mislava Živkovića (25),

Tina Blagojević­a (19), Lenu Medar (20), Lanu Bogović (21) i Lunu Pilić (22), od kojih su u vrijeme snimanja filma neki još bili srednjoško­lci. Ena Bašić (24), koproducen­tica filma, ironično, bila je jedna od starijih i iskusnijih, a redatelju je pomagala oko odnosa s glumcima.

NAGOVORILI I ‘PRAVE’ GLUMCE

Malo je toga, doduše, što je mogla savjetovat­i Goranu Grgiću, Kseniji Marinković, Ozrenu Grabariću ili Dadi Ćosiću, profesiona­lcima koji su im svesrdno pomagali.

Goranu

sam pridržaval­a skriptu ili cigaretu, a oni su nas puno toga naučili na setu - tvrdi Ena. Dvije i pol godine utrošio je Jelić na projekt, a samo snimanje trajalo je 45 dana. U filmu se pojavljuju rap grupa High5, glazbenik Miki Solus, koji je za film napisao istoimenu pjesmu, a mnogi su im dali zeleno svjetlo za korištenje njihovih pjesama. Neki su zasjali na velikom platnu i pronašli se u glumi, a redatelj je nakon neuspjeha u Zagrebu režiju upisao u Beču. Budžet za PR kampanju nemaju pa koriste društvene mreže i poznanstva. - Kod nas je sve tako. Ako Milan Bandić može dobiti više od 100 tisuća glasova, onda i mi možemo gledatelja - optimistič­an je.

 ??  ?? Prva scena ‘Zagrebačko­g ekvinocija’ snimljena je u jednom gradskom pubu
Prva scena ‘Zagrebačko­g ekvinocija’ snimljena je u jednom gradskom pubu
 ??  ?? Redatelj Svebor Mihael Jelić (21) nije ‘upao’ na režiju u Zagrebu
Redatelj Svebor Mihael Jelić (21) nije ‘upao’ na režiju u Zagrebu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia