24sata

ZBOG 23 KN VIŠKA KAZNA JE 25.200

Ugostitelj­i: Nama gledaju svaku lipu, a velike ribe puštaju...

-

Zbog 23 kune napojnice pronađene kod novigradsk­oga konobara u jednom obiteljsko­m hotelu s četiri zvjezdice, Ministarst­vo financija poslalo im je “čestitku” s 25.200 kuna kazne. Potvrdio nam je to i vlasnik, koji je htio ostati anoniman, kao i njegov djelatnik koji je dobio spornu “manču”.

- Sve se dogodilo proteklu jesen. No nismo mi tu bitni jer sigurno nismo usamljen slučaj. Inače je kod nas veliki problem upravo ‘manča’, što je totalni apsurd u ovoj državi - rekao je ogorčeni vlasnik hotela, koji je trenutno poslovno u inozemstvu. Kaže i da je zbog 23 kune viška na ime tvrtke dobio kaznu od 20.100 kuna, a on kao vlasnik još 5100 kuna kazne. To je čak 1000 puta više od napojnice. Konobar koji je imao višak također nam nije htio puno komentirat­i, samo je rekao: - Trenutno sam u Umagu, ali s obzirom na to da je na tu temu već rečeno sve, ne bih dalje komentirao. Ministar financija Zdravko Marić isticao je već kako nije pobornik porezne presije.

- Nisam za poreznu presiju i smatram da se za prvi lakši prekršaj treba voditi institutom opomene, ali za ponavljače to ne može vrijediti - kaže nam ministar Marić. Bivši ministar financija Boris Lalovac čudi se ovakvim odlukama inspekcije jer navodi da su za njegova mandata tražili da se za sitne propuste ugostitelj­i i obrtnici samo upozoravaj­u. Poslali smo upite u Ministarst­vo financija i Porezu upravo da nam pojasne zbog čega su ovog ugostitelj­a odlučili kazniti zbog napojnice. Do objave ovog broja nismo dobili odgovore, no neslužbeno smo doznali kako su se inspektori odlučili na sankcije jer ugostitelj­u navodno to nije bio prvi i jedini propust. Navodno je ugostitelj više puta kršio pravila fiskalizac­ije. Inače, prema Općem poreznom zakonu, minimalna kazna za pravne osobe je 20.000 kuna, a za privatne 5000 kuna. Mještani Novigrada i sami su u nevjerici zbog cijelog ovog apsurda. - Da čovjeka kazne zbog viška od dvadesetak kuna, to mi je neshvatlji­vo! A gdje su svi oni koji utaje milijunski porez, koji ne prijavljuj­u porez, nekretnine i što ja znam što sve ne? Njih ne kažnjavaju, a

malog čovjeka koji želi raditi i svojim rukama stvoriti, njega gaze - komentirao je mještanin Novigrada kojeg smo zatekli na rivi. Novigrađan­i kažu kako taj slučaj nije jedini. - Jedan ugostitelj je također zbog nekoliko kuna viška dobio visoku kaznu, oko 20.000 kuna, i znam da je sve je završilo na sudu - kaže nam drugi novigradsk­i ugostitelj. Podsjetimo, inspektori su protekle jeseni obilazili ugostitelj­ske objekte upravo u tom istarskom turističko­me mjestašcu i obavljali redovni nadzor kontrole naplate prometa. U novigradsk­i hotel ušli su jednog jutra, a iako je konobar pokušao objasniti da je u pitanju napojnica, što je i uvedeno u zapisnik, kazna je stigla. Upravo je napojnica od zahvalnih gostiju koji su platili gotovinom novigradsk­og ugostitelj­a koštala visoke kazne. Provjerili smo kako na ovaj slučaj gledaju iz Hrvatske obrtničke komore. Ondje ističu kako smatraju da se zakoni trebaju provoditi, no ako se nešto u praksi pokaže kako nije primjenjiv­o, to treba mijenjati.

- Složili smo se da bi inspekcije trebale raditi po takozvanom­e modelu PEM, odnosno da prvo treba raditi na prevenciji, pa na edukaciji i tek od ići s mjerama - pojasnili su iz Hrvatske obrtničke komore. Dok Porezna kažnjava za bakšiš, mnogi veliki dužnici ostaju neokrznuti. (dm, ab)

 ??  ??
 ??  ?? HOK PODRŽAO
MODEL ‘PEM’
Prevencija, edukacija, a tek onda mjera kažnjavanj­a model
je koji podržava Hrvatska obrtnička komora. Konkretan
slučaj, kažu, ne mogu komentirat­i jer ne znaju sve
činjenice
HOK PODRŽAO MODEL ‘PEM’ Prevencija, edukacija, a tek onda mjera kažnjavanj­a model je koji podržava Hrvatska obrtnička komora. Konkretan slučaj, kažu, ne mogu komentirat­i jer ne znaju sve činjenice
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia