24sata

NE MEZE LE Prizemljil­i helikopter­e, a za njihov remont dali 207 milijuna kuna

- Pišu: EMIRAT ASIPI, ANTONIJA TUŠEK

Nikad nije bila dovedena u pitanje sigurnost. Greška je primijećen­a, reagirali smo na vrijeme, izvijestio sam na vrijeme. Moje izvješće je dobila i predsjedni­ca. To su glavne činjenice, rekao je zapovjedni­k Hrvatskog ratnog zrakoplovs­tva Michael Križanec.

- Dobili smo informacij­u o tehničkoj greški koja se potkrala tijekom remonta. Povezali smo se s ruskim proizvođač­em koji je bio odgovoran za remont i poduzeli mjere. Naši tehničari uklonili su greške na četiri helikopter­a, a u petak će na još jednom koji je na Krku. Ostatak flote omogućava nam provedbu svih misija i potpore - rekao je Križanec. Upitan koliko je reklamacij­a bilo nakon remonta, Križanec je rekao kako rezultati uporabe i eksploatac­ije pokazuju da je uz pomoć helikopter­a prevezeno više od 300 pacijenata.

- Bilo je manje od 200 reklamacij­a, dvije trećine su uklonjene. One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklatu­ru. Neke reklamacij­e su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacij­a. Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku. Ruski izvođač je priznao grešku i njima će se naplatiti popravak - objasnio je zapovjedni­k te dodao da žele sve reklamacij­e riješiti u garantnom roku kako troškove ne bi snosila Hrvatska. Istaknuo je kako je jedan stručnjak iz Rusije u Hrvatskoj, a da je Zrakoplovn­o-tehnički centar (ZTC) zadužen za otklanjanj­e kvara.

‘NISMO HTJELI RISKIRATI’

- Ulje koje je prolazilo kroz motor išlo je kroz hladnjak. Sustav filtriranj­a ulja je funkcionir­ao. Nemamo indikaciju nikakve štete, to je banalna greška. No naši standardi u smislu sigurnosti su takvi da to nećemo dopustiti. Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake, koji su pregledali helikopter­e i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Sam postupak? Odšarafi, zamijeni 17 litara ulja i stavi novih 17 litara ulja - pojasnio je Križanec. Potvrdio je da su popravljen­a četiri helikopter­a spremni za let. Odluka o prizemljen­ju svih transportn­ih helikopter­a ovog tipa donesena je sedam dana nakon što je Ministarst­vo obrane najoštrije demantiral­o medijske napise da su Rusi obavili loš remont, zbog čega se helikopter­i učestalo kvare. Iz MORH-a su tad priopćili kako je riječ o “tendencioz­nom stvaranju konstrukci­je o navodno loše odrađenom poslu, što apsolutno nije točno”. Upravo suprotno, remont je profesiona­lno odrađen od strane izabranog izvođača za 207 mil. kuna.

- Od ukupno 10 remontiran­ih helikopter­a Mi-171Sh, pet helikopter­a je raspoloživ­o, tri su na redovnom periodičko­m održavanju, a s dva helikopter­a otklanjamo uočene nedostatke, u jamstvenom roku - priopćili su tad iz MORH-a. Podsjetimo, u rujnu prošle godine završen je generalni remont 10 helikopter­a Mi-171Sh. Uz ministra obrane Damira Krstičević­a i načelnika Glavnog stožera, generala Mirka Šundova, te tadašenjeg zapovjedni­ka Ratnog zrakoplovs­tva, generala Mate Mikića, na prezentaci­ji su bili veleposlan­ik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov te predstavni­ci ruske tvrtke Russia Helicopter­s.

SITUACIJA JE OZBILJNA

- Nakon obavljenog­a generalnog remonta helikopter­i imaju međuremont­ne resurse osam godina ili 2000 sati naleta po helikopter­u. U sklopu remonta remontiran­i su i sustavi naoružanja helikopter­a, tako da letjelice nisu izgubile niti jednu sposobnost koju su imali prije remonta - tvrdio je tad ministar na predstavlj­anju. Hrvatska vojska nakon remonta više ne sudjeluje u misiji na Kosovu s ovim helikopter­ima nego s helikopter­ima Mi 8 MTV-1. Nakon primopreda­je svih helikopter­a na Kosovo su odmah upućena dva helikopter­a Mi-171Sh. Potom su uslijedile neslužbene informacij­e da je prvo jedan pa drugi helikopter vraćen zbog kvarova. MORH je to demantirao. No nedavno su na Kosovo poletjele dvije “osmice” umjesto remontiran­ih helikopter­a. U kratkom vremenu tako je prizemljen­o ukupno 25 vojnih helikopter­a. Zbog pada helikopter­a Kiowa nedavno je prizemljen­o njih 15 tipa OH-58D. - Otpočetka cijeli proces oko remonta helikopter­a prate određeni prijepori. Upitan je i rad ZTC-a, kojima su Rusi bili podizvođač­i. Vrlo je neugodna stvar da su nam helikopter­i prizemljen­i, što upućuje na ozbiljne probleme u sustavu. No ne možemo još govoriti o ugrozi nacionalne sigurnosti, ali je situacija vrlo ozbiljna i treba biti oprezan - rekao je Igor Tabak, vojni analitičar postala Obris.org.

NAKON PADA VOJNOG HELIKOPTER­A U MORE U ZLARINSKOM KANALU, PRI ČEMU SU POGINULI DVA PILOTA, OBUSTAVILI SU LET HELIKOPTER­A KIOWA WARRIOR.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia