24sata

OLADA I VINO JUBLJENI PAR

-

Svi znaju za boga vina, grčkog Dioniza, kojeg su Rimljani zvali Bakho. Manje je poznato da su Maje imale i boga kakaa. Zvali su ga Ek Chuah, što znači crna zvijezda.

A vino i čokolada darovi su za Valentinov­o s kojima se ne može pogriješit­i, pa čak ni danas, kad ih kupuju samo oni zaljubljen­i koji su i zaboravni. Za njih smo istražili koji su slatkiši i vina danas jeftiniji nego što su inače. Trgovački lanci popuste na određene proizvode uglavnom nude od četvrtka do srijede, a do prekjučer je na njihovim policama bilo više čokolada sa značajnije sniženim cijenama nego što ih ima sad.

TIJELO ‘MISLI’ DA VODI LJUBAV

Teško je oteti se dojmu i da je većina na akcijsku prodaju dala jeftinije praline i čokolade. U katalozima nema većih pakiranja pralina nego je u većini slučajeva riječ o stotinjak grama. Kao da su odlučili zaraditi više na svakoj većoj i skupljoj kutiji, a ne riskirati čekajući hoće li kupci, zbog nižih cijena, uzeti koju više nego što su planirali. Čokoladu svi vole, pa je idealan dar i za Dan zaljubljen­ih. Dok se lagano topi u ustima, potiče lučenje endorfina, hormona sreće, koji nastaje u tijelu tijekom vođenja ljubavi.

SKUP JE PUT DO SAVRŠENOG

I vino utječe na dobro raspoložen­je, ali samo ako se u njemu uživa umjereno. Nekoliko čaša previše i na Valentinov­o će možda povećati želju, ali sigurno će smanjiti moć. Čokolada i vino dobar su dar, ali poprilično komplicira­n par. Čokolada ima na stotine vrsta, vina na tisuće, pa pravu kombinacij­u nije lako pronaći. Poseban je “problem” što su vina koja doista pristaju čokoladi poprilično skupa. Teorija sljubljiva­nja vina i hrane govori da mliječnoj čokoladi pristaju vrlo slatka vina, odnosno vino mora biti slađe od čokolade. U protivnom će ono djelovati gorko. S obzirom na to da okus čokolade djeluje masno, idealan par bilo bi slatko pjenušavo vino, da mjehurići “razgrade” masnoću, no tako slatki pjenušci vrlo su rijetki. I tamna čokolada traži slatka vina, no ona koja imaju i ugodnu gorkoću te malo jače tijelo, posebice ako su bijela. A bijela čokolada, iako teoretski nije čokolada zato što ne sadrži kakao, voli suha crvena vina poput crnih pinota.

No na Valentinov­o, a i inače, više nego o savršenom spoju čokolade i vina treba misliti o tome kako da takvi budu partneri jedan prema drugome.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia