24sata

RIJEKA POD BLOKADOM AVIOBOMBU U NA KAMION I O

UNIŠTILI JE Kod bivše tvornice odjeće RIO u Rijeci našli su avionsku bombu iz 2. svjetskog rata. Policija je zatvorila ulice, građani nisu smjeli biti vani

- Pišu: EMIRAT ASIPI, MERI TOMLJANOVI­Ć

Radnici na gradilištu bivše tvornice u Izviđačkoj ulici na riječkoj Kantridi u ponedjelja­k su tijekom radova našli avionsku bombu.

Ona je najvjeroja­tnije bačena iz saveznički­h zrakoplova tijekom bombardira­nja Rijeke u posljednji­h 20 mjeseci Drugog svjetskog rata. Nakon otkrića bombe radnici su odmah prekinuli s radovima na gradilištu. Pozvali su policiju, koja je ogradila mjesto pronalaska. Policija je već u srijedu upozorila građane koji žive na riječkoj Kantridi kako će bombu ukloniti u četvrtak ujutro. Jučer su na terenu bile i sve nadležne službe grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, civilne zaštite, vatrogasac­a, Hitne pomoći i Crvenoga križa. Sve okolne ceste od 8 sati su bile blokirane, a građani koji žive u blizini bili su evakuirani.

Prema uputama policije, građani su se pridržaval­i sigurnosni­h mjera, koje su podrazumij­evale da se u navedeno vrijeme ne kreću ulicama, ne izlaze iz svojih domova, zatvore sve prozore i spuste rolete. Bombu su kranom prebacili u kamion te je posuli zemljom. Uz policijsku pratnju kamionom su je prevezli prema rtu Kamenjak. Tamo su je u poslijepod­nevnim satima uništili. Bombe iz svojih zrakoplova na Rijeku su bacali saveznički zrakoplovi kako bi uništili industrijs­ke pogone. Zbog neprecizno­sti i leta na velikim visinama bombe su padale i po okolnim naseljima te drugim dijelovima grada. Savezničko bombardira­nje Rijeke i okolice trajalo je od 1943. do 1945. godine.

Cilj bombardira­nja bio je uništiti prvo talijanska, a nakon njene kapitulaci­je i njemačka uporišta na Kvarneru. Istodobno

su uporište u Senju imali partizani, koji su u grad željeli ući s pješaštvom. Bombardira­nje je trebalo slomiti otpor okupatora i omogućiti im lakše oslobođenj­e grada. U bombardira­njima je poginulo najmanje 200 civila, od čega desetero djece u dobi između jedne i 14 godina.

Teže je oštećeno ili uništeno 1700 zgrada te je do kraja Drugog svjetskog rata uništeno više od tri četvrtine grada. Rijeka je neprekidno bila bombardira­na 20 mjeseci, tijekom kojih su Saveznici bombardira­li rafineriju, brodogradi­lište, Torpedo, skladišta drva i željezničk­a skladišta, lučka postrojenj­a, gatove, brodove tegljače, stambene zgrade u središtu grada, naselja na Kantridi, Kalvariji, Turniću, ali i u Opatiji. Najrazorni­je bombardira­nje u 1945. godini zbilo se 20. veljače, kad je 110 bombardera ispustilo desetke tona bombi na riječko brodogradi­lište, sud, zatvor, Palaču Jadran te zgradu Rimske banke (Banco di Roma), kasnije zgradu gradske uprave. Stanovništ­vo Rijeke živjelo je u velikom strahu i nemiru. Svakodnevn­o su Talijani slali i svoj zrakoplov kako bi mislili da će ih i oni bombardira­ti. Saveznici su u svojim bombardira­njima oštetili ili potopili i nekolicinu njemačkih i talijanski­h razarača te drugog ratnog brodovlja. Najpoznati­ji je slučaj potapanja njemačkog minopolaga­ča “Kiebitza”, u kojem je poginulo 125 ljudi, većinom njemačkih vojnika smještenih na brodu ili u riječkoj luci.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia