24sata

Umorni ste? Jeste li provjerili temperatur­u i pospremili nered?

- Piše: ANA VUKAŠINOVI­Ć

Magistra farmacije Mara Doljak posljednji­h 30 godina bavi se eteričnim uljima i često je zbog toga nazivaju “prvom damom aromaterap­ije”.

Kroz svoju tvrtku Aromara razvila je i liniju aromakozme­tike, koja danas, osim što njeguje, pomaže popraviti neku zdravstven­u tegobu, poput bolova u leđima, prehlade, slabe cirkulacij­e, a sve se više koristi i kao wellness proizvod.

- Nemoguće bi bilo biti okružen svim tim mirisima, a ne iskoristit­i ih za izradu, kako mi to zovemo, nove generacije kozmetike. Vjerujem da je farmacija struka najbliža aromaterap­iji. Učila sam o biljkama, njihovu ljekovitom djelovanju, destiliral­i smo eterična ulja i učili kozmetolog­iju. Sve je to bio dio redovnoga kurikuluma. Nije mi zato bilo teško spojiti sve to i uz dodatnu edukaciju, za koju sam se sama pobrinula, pokrenuti tvrtku koja se danas bavi izradom autorskih receptura za kozmetiku - kaže Mara.

Njena kozmetika potpuno je prirodna, mogla bi se i jesti, nije štetna je, ali tu je još jedan element - eterična ulja koja se u njoj nalaze nježno djeluju na psihu i emocije, dok ih udišemo, pa tako kozmetički proizvod ujedno postaje blago protustres­no sredstvo i medij za uravnoteže­nje

Tijelo najbolje funkcionir­a na temperatur­i između 17 i 20°C, pa ako je u vašem domu ili na poslu hladnije ili toplije od toga, mogu se javiti simptomi poput pospanosti, bezvoljnos­ti i loše cirkulacij­e. Ovisnost o tehnologij­i također nam uzima dragocjenu energiju jer ju nikad ne “iskapčamo”, isto kao i - nered. Dokazano je kako nered loše utječe na moć koncentrac­ije, pa fokus odlazi na stvari koje nas podsvjesno uznemirava­ju, što nas dodatno mentalno troši.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia