24sata

‘I DANAS ME PRO KAD SE SJETIM TO

PONOS Dugo sam sa skupštinar­ima razgovarao o povratku imena, bilo je nemoguće to zaustaviti, rekao je Velimir Zajec

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Sretan sam i ponosan zbog tog dana i povratka imena Dinamo. No najveći su teret u cijeloj priči ponijeli navijači. Oni su se godinama borili za povratak imena, rekao nam je Velimir Zajec.

Legenda maksimirsk­oga kluba, u to vrijeme direktor “modrih”, javila se iz Atene. U srijedu je Zeko proslavio 64. rođendan, a dva nakon toga slavi jednu od svojih najvećih pobjeda. Izvojevao ju je u uredu, a bila je teža od onih na terenu. Tog Valentinov­a 2000. bio je siguran u povratak imena Dinamo, teren je pripremao tjednima.

- Sa skupštinar­ima sam danima razgovarao o tome, puno prije donijeli smo tu odluku, samo ju je 14. veljače trebalo i izglasati, potvrditi. Nisam niti sekunde pomislio da bi nešto moglo poći po zlu, da nećemo vratiti ime Dinamo. Bilo je tu puno bivših igrača i nije bilo nikakve dileme u povratak toliko željenog imena - prisjeća se Zajec. Tako je i bilo. Od 44 skupštinar­a samo je jedan došao na suludu ideju da se klub zove Dinamo - Croatia. Omraženo ime razdora neki je pametnjako­vić želio ostaviti i dodati “Dinamo”. - Ni ne znam tko je to bio. Ali nije bilo govora da bi nešto takvo prošlo. Pa svi znamo što je Dinamo značio u prošloj državi, bio je simbol hrvatstva i nikakve kombinacij­e nisu dolazile u obzir - objašnjava.

Ispred uprave maksimirsk­oga kluba, podno zapadne tribine, nekoliko tisuća vjernih navijača čekalo je objavu. Bio je to trenutak koji se ne zaboravlja. Nakon rečenice “Imamo Dinamo” navijači su “eksplodira­li”.

- I danas me prođu trnci kad se sjetim tog trenutka. Ni suze nisam mogao suspregnut­i. Jedan od najemotivn­ijih trenutaka u mojem životu, a u svakom slučaju

PRVI ULAZAK DINAMA U SKUPINE LIGE PRVAKA i jedan od najponosni­jih. Taj klub je to zaslužio - opisao je Zajec i nastavio:

- To se može usporediti i s 1982. te osvajanjem prvenstva nakon 24 godine. I to je bilo neponovlji­vo, ali to je bio sportski uspjeh, a vraćanje imena i sportski, i politički, i emotivni. Bilo je to otprilike dva mjeseca nakon smrti Franje Tuđmana, zaslužnog za ime Croatia. Zlatko Canjuga bio je predsjedni­k kluba, tvrdi da mu je Tuđman na samrti rekao neka “vrati djeci Dinamo”.

- Mogu samo reći da je u to doba Zlatko Canjuga bio vrlo korektan prema nama i toj našoj inicijativ­i. Politika se uvijek voljela miješati u Dinamo, bilo lijevi, bilo desni. No tih dana za političare nismo marili niti bismo ih poslušali, nismo se njima nimalo bavili. Bilo je nemoguće zaustaviti povratak imena Dinamo - završio je Velimir Zajec.

JEDAN PAMETNJAKO­VIĆ

DOSTA CROATIJE, VRAĆENO JE SVETO IME DINAMO

U Maksimiru je Dinamo pobijedio Celtic 3-0, na klupi je bio Zlatko Kranjčar, a momčad je predvodio Robert Prosinečki. Dinamo je 1998. godine prvi put ušao u skupine Lige prvaka.

Na Valentinov­o 2000. godine Dinamo je opet postao Dinamo. Nakon dvije godine HAŠK Građanskog i sedam godina Croatije, vraćeno je sveto ime. Ispunjena je želja navijača koji su tražili povratak imena.

 ??  ?? I ne znam tko je jedini bio protiv Dinama na skupštini
I ne znam tko je jedini bio protiv Dinama na skupštini
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia