24sata

Opara: Ajmo naprijed, dosta je oplakivanj­a

VELIKA ČAST Hajduk je dobio priznanje Charlesa de Gaullea i bio na privatnoj audijencij­i kod pape Ivana Pavla II.

- Piše: TOMISLAV GABELIĆ

PONOS SPLITA Velika svečanost na Poljudu, Hajduk je proslavio 109. rođendan, a iskoristil­i su prigodu da obilježe i dva vrlo važna datuma iz klupske povijesti.

Prije 75 godina predsjedni­k Francuske Charles de Gaulle proglasio je Hajduk počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske, a prije 25 godina momčad i vodstvo kluba primio je u privatnu audijencij­u papa Ivana Pavao II. Hajduk je nakon završetka Drugog svjetskog rata na Visu obnovio aktivnosti, nakon što su ih samoinicij­ativno prekinuli ne želeći surađivati s fašistički­m vlastima. Odigravao je klub tad mnoge prijateljs­ke susrete sa saveznicim­a, među ostalima i povijesni s reprezenta­cijom britanske armije u Bariju, pred 40.000 gledatelja, kao i onaj u glavnom gradu Libanona Bejrutu protiv reprezenta­cije francuske vojske, nakon čega mu je zapovjedni­k francuskih vojnih snaga na Levantu, armijski general Humbolt, uručio povelju.

- Iza kluba je turbulentn­a godina, u kojoj su došli brojni priznati stručnjaci, koji su garancija bolje budućnosti - rekao je predsjedni­k Marin Brbić, a gradonačel­nik Andro Krstulović Opara je naglasio:

- Hajduk simbolizir­a pripadnost, vjera i tradicija, Hajduk je splitska posebnost. Dosta je oplakivanj­a i veličanja prošlosti, vrijeme je da klub krene naprijed. Nadam se da ću i ja na funkciji gradonačel­nika dočekati proslavu naslova prvaka. Klub je prezentira­o projekt Muzej Poljud i interpreta­cijski centar Hajduka, pod istočnom tribinom Poljuda bit će prezentira­ni svi najveći uspjesi u povijesti kluba.

 ??  ?? Hajduk je proslavio 109. rođendan
Hajduk je proslavio 109. rođendan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia