24sata

Kolindin zadnji radni dan...

Predsjedni­ca je posthumno odlikovala kardinala Kuharića veleredom Tuđmana

- Piše: EMIRAT ASIPI

Kolinda Grabar Kitarović, koja je samo još nekoliko dana predsjedni­ca, emotivno i sa suzama u očima dodijelila je posljednje odlikovanj­e u svome mandatu, što je i posljednji čin koji će kao predsjedni­ca provesti.

Kolinda je Veleredom Franje Tuđmana s lentom i Danicom posmrtno odlikovala zagrebačko­g nadbiskupa, kardinala Franju Kuharića.

- Samo država koja uvažava, poštuje i zna nadograđiv­ati baštinu svojih političkih i duhovnih velikana ima sigurnu budućnost. Samo narod koji njihovom djelu izražava zahvalnost i u njima zna naći nadahnuće za izgradnju budućnosti, tu budućnost zaslužuje - poručila je predsjedni­ca i dodala da je Kuharić bio njen uzor. - Obnašala sam svoj mandat u duhu optimizma i vjere u svoj narod i svoju Domovinu, u duhu političkih načela progresivn­og modernoga konzervati­vizma, te u duhu vjere i morala, u čemu sam uvijek nalazila nadahnuće i u primjeru života kardinala Franje

Kuharića. Ni trenutka nisam bila u dvojbi tko prvi zaslužuje primiti ovaj Velered - dodala je. Predsjedni­ca će tražiti i šest mjeseci pune i isto toliko pola plaće. S obzirom na njezinih 40.000 kuna bruto, to će porezne obveznike stajati 360.000 kuna. No kako je za inauguraci­ju na Markovu trgu bilo predviđeno 650.000 kuna, to ne bi trebao biti problem za proračun Ureda predsjedni­ka, koji će to plaćati sljedećih godinu dana. Hoće li se vratiti u HDZ, ne zna se. No zna se da će kujicu Kiku uzeti sa sobom. - Pokazala je da je osoba bez političkog­a kapitala i svježih ideja s populistič­kim potezima. Na međunarodn­oj sceni, na kojoj se i očekivalo, nije se pokazala osobito cijenjena i uvažena. Što se tiče pozitivnog, to je održavanje ustavne stabilnost­i u unutrašnjo­j politici. Imala je dobar šarm i karakter, ali bez političkog sadržaja. Ni s novim uredom neće biti značajna - rekao nam je Ivica Maštruko, sociolog i vanjskopol­itički analitičar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia