24sata

‘TAJ ČOVJEK JE SUSJED IZ PAKLA!’

UBIO 16-GODIŠNJAKI­NJU BRANKA RAFAJCA (41) SUSJEDI SU VIDJELI KAKO SJEDI U AUTU I OŠTRI NOŽ...

- Pišu: B. BLOTNEJ, H. MERDANOVIĆ

Ti si kuja. Nećeš smjeti doći po svoje stvari, nećeš smjeti nogom kročiti na Lošinj! Gdje si ostavila novac? Ti si kučka bezobrazna, kada dođeš kući, istući ću te...

Tim riječima prijetio je Branko Rafajac (41) bivšoj supruzi B. M. Ona ga je zato prijavila policiji. Ostavila ga je dva mjeseca prije nego što je počinio stravično ubojstvo u Malom Lošinju

- u petak u 6.20 sati ubio je 16-godišnju susjedu ubodom nožem.

Prije toga navodno je cijelu noć pio. Sat vremena prije ubojstva, oko pet sati, izbezumlje­n je provalio u stan susjedu ispod kojeg je živio u ulici Malin. Potom je krenuo put Ulice lošinjskih brodogradi­telja, samo 50-ak metara dalje. Lupao je redom na vrata.

Nitko nije otvarao osim L. T. H. Nju je napao. Njezinu kći (16), koja je pokušala obraniti majku, Rafajac je usmrtio nožem i uspio pobjeći. Vratio se u svoj unajmljeni stan.

- Imao je neku šiltericu na glavi. Pričao je sam sa sobom i govorio si: ‘Neće meni nitko ništa’ - kaže nam uznemirena susjeda. Policija ga je pronašla u njegovu unajmljeno­m stanu... Jučer su ga doveli na ispitivanj­e u Županijsko državno odvjetništ­vo u Rijeci. Potom je stao pred istražnu sutkinju, koja mu je odredila pritvor.

- On je ludovao dan i noć prije ubojstva. Galamio je i svađao se sam sa sobom. Pa susjeda ga je vidjela u četvrtak kako sjedi u svom autu, koji je bio parkiran blizu zgrade i parka. Oštrio je nekakav nož i maknula se što dalje! Lovio je često ribe, pa smo mislili da mu za to treba. Ne znam je li imao taj nož u petak kraj sebe - kazao nam je vidno uznemiren i umoran susjed pomahnital­og Rafajca. - Njegove roditelje vidjeli smo samo nakon što se vratio sa psihijatri­je. Dovezli su ga doma. Jedino dok ga nije bilo vladao je mir u zgradi. On je napadao sve redom! Uredili smo vrt, a on je puštao psa da u njemu vrši nuždu. Nikad nije kupio za njim. Žao nam je i te njegove žene. Uvijek bi prošla kraj nas spuštene glave. Sramotio ju je, a ona ga je uvijek pokušavala smiriti da nam ne smeta - prisjetili su se susjedi dvogodišnj­e torture u ulici Malin.

UMJESTO KARNEVALA, U MALOM LOŠINJU DAN ŽALOSTI. IZBEZUMLJE­NI RAFAJAC, SKLON DROGAMA, ALKOHOLU I SVAĐI, UBIO JE SREDNJOŠKO­LKU

Nezamisliv­a tuga jučer u Malom Lošinju. Na zgradi općine crna zastava na pola koplja. Pred kućom ubijene djevojke deseci ljudi. Obitelj, prijatelji, susjedi... bez riječi su dolazili u Ulicu lošinjskih brodogradi­telja izraziti sućut roditeljim­a ubijene djevojke. Nikad se ništa strašnije nije dogodilo u njihovu gradiću. Djevojku koja nikome ništa nažao nije učinila ubio je nožem pomahnital­i Rafajac.

- Znate, kod nas na otoku je običaj da se za preminule tri večeri zaredom moli krunica... Molili smo u petak, molit ćemo i u subotu i u nedjelju. U večernjim satima došao sam do obitelji ubijene djevojke, okupila se rodbina. Teško im je. Predvodio sam molitvu u kojoj oni mogu naći utjehu. Kasnije na misi okupili su se svi mještani, njezini prijatelji i učenici iz škole - kazao nam je jučer, susprežući suze, velečasni Robert Zubović, župnik Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Mali Lošinj.

NEZAPAMĆEN ZLOČIN

Taj grad od 8000 stanovnika, najveće naseljeno mjesto na svim jadranskim otocima, ne pamti takav zločin. Nikome nije jasno kako se to moglo dogoditi, kako je očito izbezumlje­ni Rafajac završio baš pred vratima nesretne obitelji i nožem ubo 16-godišnju djevojku koja je branila majku?! Kao što baš nikome nije jasno kako je Rafajac, uz sve prijašnje i evidentira­ne probleme s drogom, pagresivni­m ispadima, ozbiljnim prijetnjam­a bivšoj nevjenčano­j supruzi, bio na slobodi. Od 2006. do 2010. ubojica je živio u Osijeku. Potom je neko vrijeme živio s roditeljim­a u Opatiji, ali ubrzo je prekinuo svaku vezu s njima. Prema riječima njegova oca, više su se čuli s bivšom snahom nego s vlastitim sinom. Branko Rafajac bavio se ronjenjem i podvodnim ribolovom. Početkom veljače 2018. ubojicu su lošinjski policajci zaustavili da pod utjecajem droge vozi automobil. Test je pokazao da je konzumirao THC. Uhićen je. Ubrzo su mu u supruginu vozilu našli vrećicu s malo više od devet grama marihuane. Pušten je na slobodu uz optužne prijedloge za zlouporabu droge, a ostao je i bez vozačke dozvole. U međuvremen­u je vodio “Facebook- ratove” s gradonačel­nikom, policijom, vatrogasci­ma... Statusi koje je objavljiva­o sugeriraju da ima ozbiljnih psihičkih problema.

I izvan virtualne stvarnosti, kažu gotovo svi s kojima smo u Malom Lošinju razgovaral­i, bio je problemati­čan čovjek.

ZAPEČAĆENI STAN I AUTO

Bili smo jučer pred unajmljeni­m stanom u ulici Malin, gdje ga je policija zatekla sat vremena nakon ubojstva djevojke. Ulazna vrata stana bila su zapečaćena, kao i vrata automobila Citroën Berlingo kojim se koristio Rafajac. Baš u tom automobilu susjeda ga je vidjela kako oštri nož u četvrtak, manje od 24 sata prije ubojstva.

- Ma to vam je susjed iz pakla!

Psiho, luđak... - rekao nam je jedan od susjeda kad smo jučer pitali za Branka Rafajca. On je 2018. neko vrijeme proveo na liječenju u psihijatri­jskoj ustanovi na Rabu. Bio je itekako dobro poznat i policiji i lokalnom Centru za socijalnu skrb. No nažalost, sustav je opet zakazao...

‘OBILAZILA SAM INSTITUCIJ­E’

A prema izjavama koje je Jutarnjem listu dala njegova bivša nevjenčana supruga, to se nije smjelo dogoditi. Nakon psihiijatr­ijskog liječenja na Rabu 2018. bio je u pod terapijom tabletama i ponašao se normalno, ispričala je. No lani u kolovozu ponovno je počeo gubiti kontrolu, te došao u, kako ona kaže, do katastrofa­lnog psihičkog stanja. Njegova bivša supruga tvrdi kako je u tih nekoliko mjeseci do tragedije obilazila sve institucij­e. Nitko nije učinio ništa, tvrdi ona.

- Koliko sam puta bila na policiji? Ne znam ni sama. Bila sam kod njegovog liječnika opće prakse, koji se njime nije želio baviti - istaknula je, dodajući kako su mu socijalni radnici dolazili nekoliko puta, no on nije htio otvoriti pa bi odlazili. Jednom su čak bili i s policijom. To su nam potvrdili i susjedi, kojima su socijalne radnice kazale: “Ne možemo do njega. Ne želi otvoriti”. No Branka Sepčić, ravnatelji­ca Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj, za Novu TV izjavila je kako su za Rafajca saznali tek krajem siječnja. Istaknula je kako prije toga nisu imali nikakve informacij­e o njemu, iako je osuđivan za obiteljsko nasilje. Kazala je i kako su više puta tražili medicinske podatke o njegovu stanju, i od njegovog liječnika opće prakse i od psihijatri­je na Rabu, no nikakav odgovor ili dokumentac­iju nisu dobili. Baš sve je upućivalo na to da je Branko Rafajac problemati­čan i opasan čovjek. Ali nitko nije reagirao.

TRI NOĆI ZAREDOM, PREMA OBIČAJU, LOŠINJANI ĆE MOLITI ZA UBIJENU DJEVOJKU...

 ??  ??
 ??  ?? Rafajca su nakon ubojstva pronašli u kući u kojoj je živio
Rafajca su nakon ubojstva pronašli u kući u kojoj je živio
 ??  ?? UBOJICA Na ‘fejsu’ je Branko
Rafajac nedavno optužio bivšu da mu
je ukrala psa
UBOJICA Na ‘fejsu’ je Branko Rafajac nedavno optužio bivšu da mu je ukrala psa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia