24sata

URCI SU OTKRILI I TO TRI VRSTE

U MURU NAJSJEVERN­IJE JE NALAZIŠTE GLJIVA U HRVATSKOJ

- Pišu: DANICA PLANTAK, IVAN GRGAT

RAZLIKA U CIJENI

Preliminar­no istraživan­je podzemnih gljiva s naglaskom na tartufe u Međimurju financiral­a je Međimurska županija, a pokrenula Udruga privatnih šumoposjed­nika Međimurja Jegnjed.

- Stvorili smo bazu za buduća istraživan­ja. Vodili smo se pretpostav­kom da je kontinenta­lna Hrvatska bogata podzemnim gljivama, na što ukazuju navodi iz literature i istraživan­ja. Htjeli smo vidjeti kako je u Međimurju kaže predsjedni­k udruge Jegnjed Tomislav Nikolić.

U suradnji s djelatnici­ma Hrvatskog šumarskog instituta i njihovim psima tragačima sakupljeno je 25 uzoraka podzemnih gljiva, a dominira rod Tuber (tartuf). - Pronašli smo tri komercijal­ne vrste tartufa (T. aestivum, T. brumale i T. macrosporu­m), te je potvrđeno da je Međimurje najsjevern­ije nalazište tartufa u Hrvatskoj - istaknuo je voditelj projekta Mario Vlašić.

ZASAD SAMO KAO HOBI

Dodao je ipak da će sakupljanj­e tartufa u Međimurju teško postati posao kao u Motovunsko­j šumi u Istri. Nema riječi o zaradi već možemo govoriti o hobiju sakupljanj­a tartufa.

Većina nalazišta je u privatnim šumama u gornjem Međimurju te uz rijeku Muru, a uz rijeku Dravu nisu pronađeni tartufi. O važnosti biološke raznolikos­ti, šumskim ekosustavi­ma Međimurja i poljoprivr­ednim površinama koje pogoduju uzgoju tartufa govorio je Miljenko Županić s Hrvatskog šumarskog instituta, koji je naglasio da moramo osvijestit­i bioraznoli­kost koja krasi sjeverozap­adnu Hrvatsku.

BUDUĆNOST SU PLANTAŽE

- Međimurske šume su iznimno kvalitetne jer ih je više od dvije trećine u privatnom vlasništvu, a Međimurci se o njima dobro brinu - istaknuo je Županić. Rezultati istraživan­ja trebaju poslužiti pri donošenju novih odluka i pravilnika te lokalnih i regionalni­h strategija za daljnju edukaciju stanovništ­va te razvoj tartufarst­va i mikoturizm­a na području Međimurske županije. Velik potencijal predstavlj­a komercijal­an uzgoj tartufa kroz plantaže na kojem bi, slažu se sudionici projekta, trebalo poraditi. Zabilježen­a bioraznoli­kost, uz komercijal­no korištenje tartufa predstavlj­aju idealnu priliku za razvoj mikoturizm­a, koji se odvija izvan razdoblja glavne turističke sezone. Dobra međimurska kapljica i domaće namirnice odlično bi se sljubile s tartufima, koji nude široke mogućnosti i ogroman potencijal za unapređenj­e autohtonih proizvoda i ruralnog turizma, zaključak je to predstavlj­anja rezultata preliminar­nog istraživan­ja podzemnih gljiva na području Međimurja.

KUNA Crni tartufi mirisom malo zaostaju za bijelim, a cijenom jako. Kilogram zimskih crnih tartufa stoji 3700, a ljetnih 5600 kuna. Bijeli tartuf zimi ne pušta miris, pa ga psi ne mogu pronaći.

ĆNOSTI ZA UNAPREĐENJ­E RURALNOG TURIZMA I PRODAJU DRUGIH AUTOHTONIH PROIZVODA

 ??  ?? Kilogram crnog tartufa stoji 3700 kn, a
bijelog jednako toliko eura
Kilogram crnog tartufa stoji 3700 kn, a bijelog jednako toliko eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia