24sata

SMILJANA JE GODINU DANA IZA REŠETAKA

- Pišu: V. CVOK, H. TKALČEVIĆ

Smiljana Srnec u istražnom je zatvoru u Varaždinu već godinu dana, uhićena je istog dana kad je u škrinji u Palovcu nađeno tijelo Jasmine Dominić.

Kako doznajemo iz dobro upućenih izvora, u ćeliji nije sama. Cimerice se mijenjaju, a uglavnom je riječ o osumnjičen­icama za razne imovinske delikte. O zločinu uglavnom ne govori, sestru ne spominje, a ponaša se uzorno i ne radi probleme. Uzima propisanu terapiju, a u Varaždinu je redovito posjećuju članovi obitelji.

Iza rešetaka je zbog opasnosti od ponavljanj­a djela, a Županijski sud u Varaždinu svaka dva mjeseca odlučuje o tome ima li osnove za daljnje zadržavanj­e ili je treba pustiti na slobodu. Argument kojim pravdaju opasnost od ponavljanj­a nije samo presuda iz 2016. kojom je pravomoćno osuđena na četiri mjeseca zatvora uz rok kušnje od godine dana nego i psihijatri­jsko vještačenj­e provedeno tijekom istrage. Smiljani su vještaci dijagnosti­cirali disocijaln­i poremećaj, za koji je specifično da se osoba u različitim situacijam­a ponaša nastojeći za sebe ishoditi najbolju poziciju, ne libeći se pri tome optužiti druge, pa čak i do razine da počini kazneno djelo. Pri tome ne pokazuje emocionaln­u patnju, kajanje ili empatiju prema osobama koje su njezinim ponašanjem došle u lošiju situaciju. Smiljanina obrana ima mnoge prigovore na način na koji je vještačenj­e rađeno, zbog čega su tražili novo, što je sud odbio. Još 20. prosinca 2019. godine Smiljanin branitelj Krešimir Golubić u sudski spis dostavio je podnesak kojim traži da se kao nezakoniti dokazi izdvoje zapisnici o očevidu nad zamrzivače­m i obdukciji te nalaz i mišljenje sudsko-medicinsko­g vještaka dr. Josipa Škavića. Smatraju da je nad škrinjom trebala biti obavljena pretraga, a ne očevid, što su slične radnje, no glavna je razlika da je za pretragu potreban sudski nalog. Na raspravi 21. siječnja sudac Tomislav Brđanović odbio je prijedlog obrane o izdvajanju navedenih dokaza kao nezakoniti­h, no kako je riječ o važnom pravnom pitanju, odgodio je raspravu. Obrana još čeka pisani otpravak rješenja kako bi mogla predati žalbu Vrhovnom sudu. Kako je riječ o pritvorsko­m predmetu u kojemu je postupanje hitno, za očekivati je da će Vrhovni sud žalbu riješiti u najkraćemu mogućem roku, možda već unutar mjesec dana od primanja žalbe.

- Smiljana je bila spremna iznijeti obranu ustvrdio je Golubić nakon tog ročišta. - Nisam kriva - rekla je Smiljana na prvom ročištu. U dva-tri navrata, dok je ispitivala svjedoke, sudac ju je upozorio da ulazi u iznošenje obrane. Naime, Palovčanin Boris Kocijan i Varaždinka Sonja Šamarija uspjeli su je isprovocir­ati da se praktički posvađa s njima u sudnici. Kocijan se prisjetio jedne svađe sestara kojoj je svjedočio. Rekao je da je Jasmina istrčala i povikala: “Bježi, bude nas zatukla!”, a Smiljana je bila tako bijesna da joj je pjena išla na usta.

- Jesmo li se dogovorili da ćemo pušiti cigaretu - pitala ga je Smiljana.

- Kako to misliš - pitao je Kocijan.

- Daj se prisjeti te situacije. Ja sam se plakala, ona je bježala - nastavila je.

- Ne, Smiljana, to nije istina. Koliko se ja zmislim, ne. Nije bilo tak. Smiljana, nije ona preda mnom nikad pušila, ja je nisam vidio da puši - rekao je Boris, a zatim se i rasplakao. Plakala je i Smiljana. Na istom ročištu ju je i Sonja Šamarija, koja je odrasla u Palovcu i dobro je poznavala obje sestre, optužila da laže.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia