24sata

‘ZA SP SE PRIPREMAM DIZUCI PRSUTE’

SPAZILI SU GA NA KUTIJI ŠIBICA I POZVALI U REPREZENTA­CIJU U NOGOMETU NA PIJESKU PREPORUČIO ME MOJ PRIJATELJ MARIO JOZIĆ. NIKAD NISAM BRANIO NA PIJESKU, ALI TAJ NOGOMET NI NEMA VEZE S REALNIM, KAŽE NAM LISJAK

- Piše: DIJANA MARIĆ

Robert Lisjak (41) prvi će se put okušati u nogometu na pijesku na prvom Svjetskom kupu u nogometu, u Rio de Janeiru. Kup će trajati od 23. do 29. ožujka, a nastupit će 12 reprezenta­cija, među njima i Hrvatska.

Lisjak je zet poznatog pršutara Milana Buršića, a priznaje da mu nošenje teških polovica pršuta i špaleta pomaže kod teniranja i bolje kondicije. U bogatoj je karijeri branio u prvoligašk­im klubovima Rijeci, Istri, Slaven Belupu, a s obitelji živi i radi u Vodnjanu kraj Pule. - Dižem pršute i tako vježbam - kaže nam.

DIŽEM PO TRI TONE

- Ako dođe tona robe u jednom tiru, ja dignem otprilike tri tone jer svaki taj pršut uzmem tri puta u ruku, stavim ga nasoliti, opet uzmem u ruku i stavim ga da odleži na soljenju, a pri istovaranj­u ga također moram dići. Butovi su teški malo manje od 20 kilograma. To primim jednom rukom jer treba leđa čuvati do kraja života - rekao nam je Lisjak kroz smijeh.

Travnjak će zamijeniti pijeskom.

- Sretan sam što ću ići u Rio de Jeneiro, posebno zato što nisam nikad prije bio. Da je SP samo desetak dana kasnije, ne bih išao jer smo u pripremama za Vodnjansku špaletu, koja se tradiciona­lno održava kod nas već godinama, pa ne bih mogao jer moram pomoći. Inače, špaleta je prednji svinjski dio noge, vrlo je ukusna i cijenjena u Istri.

- Ne idem sam u Brazil, ide još nekoliko igrača: Ivan Jurač, Domagoj Jurković, Josip Mohač, Filip Mikuljan, Juraj Javorović, Emanuel Melon, Aleks Serafin, Tomislav Ribić... Dragan Đukanović je u delegaciji, a trener je legendarni Milivoj Bračun - dodao je Lisjak. Objašnjava nam da je riječ o malom nogometu na pijesku, u kojem se igra u novom formatu 6 igrača plus golman.

SVE JE NA REFLEKS

Lisjak ide kao jedan od golmana.

- Ovo nije niti blizu realnom nogometu i nema veze s branjenjem velikog terena ili futsala. Lopta je posve nepredvidi­va, a ako padne na pijesak, samo i isključivo refleks tad radi. Nikad ne znaš kamo će lopta, hoće li se odbiti preko glave, ostati na zemlji, može se i od pijeska odbiti u gol. Nikad nisam probao nogomet na pijesku, ali kroz golmansku

karijeru sam imao bezbroj treninga na pijesku - kaže Robert pa dodaje: - Treniranje na pijesku je pet puta teže nego na travi ili parketu. Za sada nisam imao treninge, a u reprezenta­ciji su rekli da ćemo odraditi nekoliko treninga na pijesku tijekom veljače. Kondiciju do tada nabijam pršutima i tenisom tri puta tjedno u Vodnjanu, protiv trenera.

Kaže da mu za kondiciju ne treba trčanje u komadu nego brza promjena pravaca i sprint od 2-3 metra, što ima u tenisu. Poziv za odlazak u Rio stigao mu je nakon što je branio na najjačem malonogome­tnom turniru u Hrvatskoj, Kutiji šibica.

- Preporučio me zapravo Mario

Jozić, moj kolega iz Belupa. Nogomet na pijesku jedina je stvar od nogometa koju nisam probao i zato mi je velik izazov. Temperatur­e će tad biti oko 30 stupnjeva, pa neće biti problem, navikao sam na to - rekao je na kraju kroz smijeh.

 ??  ?? RUTINER
Lisjak je u 1. HNL branio u čak 190
utakmica
RUTINER Lisjak je u 1. HNL branio u čak 190 utakmica
 ??  ?? USPJEŠAN BIZNIS
Lisjak je zet poznatog istarskog
pršutara Buršića
USPJEŠAN BIZNIS Lisjak je zet poznatog istarskog pršutara Buršića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia