24sata

Tko je tu zakazao? Službe se optužuju jer nisu surađivale

Socijalna služba tražila je njegovu dijagnozu s Raba, ali ništa nisu dobili. Reagirala nije ni lokalna policija

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Liječnik u Malom Lošinju Branko Lakner potvrdio nam je da je bio doktor Branka Rafajca, koji mu je u ordinaciju prvi put došao, kaže, nakon otpusta sa Psihijatri­je na Rabu u veljači prošle godine.

- Kod mene je bio samo dvaput, prvi put nakon otpusta s Raba, došao je jer su mu trebali lijekovi, a drugi put isto po lijekove. Poslije više nije dolazio. O kojoj je dijagnozi riječ, i koje je lijekove uzimao, ne smijem vam reći - kaže dr. Lakner.

Branka Sepčić, ravnatelji­ca Centra za socijalnu skrb Cres-Lošinj, kaže, međutim, da su socijalne radnice dvaput pokušale razgovarat­i s liječnikom nakon što je Rafajčeva bivša partnerica 20. siječnja od socijalne službe zatražila da mu pomognu jer mu nije psihički dobro. - Liječnik nam je rekao da on nije Rafajčev doktor, a sad na policiji dobili smo dokaze da jest - rekla nam je Sepčić. Proziva i lokalnu policiju. - Obavještav­ali smo ih o Rafajčevim napisima na društvenim mrežama u kojima je vrijeđao kolegicu koja mu je bila na vratima pet puta. Na policiji su nam, međutim, rekli da možemo ići samo s privatnom tužbom kolegice - kaže Sepčić. Dodaje da su od Psihijatri­jske bolnice Rab odmah nakon prijave tražili dokumentac­iju o Rafajcu, kontaktira­li ih usmeno i pismeno, tražili liječnicu koja ga je vodila i liječila, no ni slova nisu dobili odande.

- Svi su zakazali. Da su međuresorn­e službe umrežene, i da se promptno reagiralo, moglo se nešto učiniti i spriječiti tragedija - lišiti ga poslovne sposobnost­i i dati mu skrbnika, pa bi netko drugi, a ne on sam, mogao odlučiti o smještanju na liječenje - kaže Sepčić.

Dr. Lakner tvrdi da je ovo bilo nemoguće spriječiti i da su institucij­e, uključujuć­i njega, radile svoj posao.

- Ja sam razgovarao sa socijalnim radnicima o tome što bi trebalo napraviti jednog dana. Nakon što oni nisu uspjeli doći do Rafajca, tražili su da odem k njemu i napravim izvid. Vjerojatno bih to napravio, ali to je bilo prije samo dva tjedna kaže Lakner.

Na pitanje je li on kao liječnik policiji, sustavu, trebao prijaviti da pacijent ne uzima lijekove, Lakner kaže da takva obaveza ne postoji.

 ??  ?? Moglo mu se dati skrbnika koji bi ga poslao na liječenje
Moglo mu se dati skrbnika koji bi ga poslao na liječenje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia