24sata

Im podacima uzimaju zajam

-

- Kad prikupe podatke, prevaranti mogu naručivati proizvode ili upravljati bankovnim računom žrtve, uzimati zajmove ili obavljati druge nezakonite poslove u njeno ime i na kraju te podatke prodati drugim prevaranti­ma. Detaljne informacij­e o nekome daju mogućnost prevarantu da se lažno predstavi kao ta osoba pa može koristiti usluge ili prevariti nekog njoj bliskog, primjerice ‘pozajmiti’ novac - upozorava policija.

Lani su evidentira­li 289 kaznenih djela nedopušten­e uporabe osobnih podataka. Najzastupl­jenije kazneno djelo je računalna prijevara, kojih je lani evidentira­no 1785, od kojih je razriješen­o 1639, tj. 91,8 posto. No dodaju da to nisu konačni podaci jer građani često ne prijavljuj­u prevare putem interneta zbog srama ili smatraju da su sami krivi za svoje nepromišlj­ene postupke.

PROVJERIT ĆE IDENTITET

- Taktike kojima se prevaranti koriste su sve inovativni­je i teže ih je otkriti. Učinit će sve da dobiju što žele, novac i podatke s osobne i računa - upozorava policija. Kako bi smanjili zlouporabu podataka, telekomi su pooštrili provjeru. Naime,

bilo je više prijava ugovaranja pretplate uz kupnju skupog mobitela lažnim podacima.

- Na našim i prodajnim mjestima partnera vrijede ista pravila identifika­cije i zaštite osobnih podataka. Pri podnošenju zahtjeva za pretplatu tražimo na uvid identifika­cijsku ispravu kako bismo provjerili identitet korisnika - kažu u A1. Dodaju da, u slučaju da je ugovor sklopio netko koristeći se lažnim identiteto­m, to treba prijaviti policiji te tu prijavu i pisani prigovor poslati u A1, na temelju čega će pokrenuti postupak, a potom i poništiti ugovor.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia