24sata

‘Nezbrinuto­j djeci pružili smo ljubav i topli dom’

- Pišu: MAJA KRIŠTAFOR, ŽELJKO RUKAVINA

SRETNE OBITELJI Nedeljka i Vladimir Bocak (lijevo), Danijela i Željko

Na telefon su mi doslovno rekli: ‘Čujte, znamo da ih želite troje, ali ovdje ih je četvero. Želite li broj njihove socijalne radnice?’ Bez razmišljan­ja sam to prihvatila, a Željko i ja smo se već za tjedan dana upoznavali s njima, rekla je Danijela Pemper (43).

Ona i suprug Željko (50) su iz Velike Gorice i već 20 godina su u braku. Odlučili su se na posvajanje i predali papire. U zahtjevu su priložili da bi željeli troje predškolsk­e djece, no ispalo je da tri brata i sestrica zajedno trebaju topli dom. Pemperovi ih nisu željeli razdvajati i sve su ih posvojili. U trenutku posvajanja najstariji dječak imao je osam godina, djevojčica šest, srednji dječak pet, a najmlađi tri godine.

- Najstariji sin imao je lakše intelektua­lne teškoće, a srednji je sin dijete koje je bilo u poprilično lošem stanju kad smo ih upoznali. Imao je pet godina, a nerazgovij­etno je govorio, neartikuli­rano se glasao i nosio pelene. Puno smo se trudili da im dovedemo zdravlje u normalu i sad su mnogo bolje - rekla je Danijela. Ovi nevjerojat­ni roditelji će, baš kao i bračni par Bocak iz Đurđevca, 25. veljače dobiti nagradu Ponos Hrvatske. Kroz dom Nedeljke i Vladimira do sada je prošlo 20 štićenika. U udomiteljs­tvo su se uključili sasvim slučajno, kad je njihova kći Danijela, kojoj su sad 44 godine, otišla na studij.

Tad im je kuća postala prazna, a oni su imali još puno ljubavi, želje i volje za darivanje pažnje i odgajanje djece.

- Ovo je poziv koji povlači i isprepliće puno stvari, od onih lijepih do manje lijepih, od trenutaka radosti do trenutaka suza na rastanku - rekla je Nedeljka. Direktan prijenos dodjele gledajte na HRT-u u 20 sati.

 ??  ??
 ??  ?? Pemper
Pemper

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia