24sata

POLJACI SU POTPISALI LAŽNU IZJAVU D

-

Kaznene prijave podnijet će predstavni­ci domaćega konzorcija proizvođač­a, koji nije prošao na natječaju. Prijavit će partnera poljske tvrtke koja je pobijedila na natječaju, a cijelu nabavu prijavili su inspekciji te Središnjoj agenciji za financiran­je i ugovaranje iz Europskih fondova (SAFU).

Ugovor o nabavi novih vatrogasni­h vozila inače je potpisan prošli tjedan. EU nam financira čak 85 posto iznosa. Ukupna cijena svih vatrogasni­h vozila i cisterni koje kupuje Hrvatska je 256,3 milijuna kuna. Sporne su dvije grupe vozila, koje čine većinu te cijene. Riječ je o navalnim i šumskim vatrogasni­m vozilima. Ukupno ih je 70, a isporučit će ih poljska tvrtka Wawrzaszek ISS (WISS) za cijenu od 178,7 milijuna kuna s PDV-om. Hrvatski konzorcij, u kojem su Ziegler, Flamifer, MI-Star i Luveti, dao je 23,4 milijuna kuna skuplju ponudu, pa su zato izabrani Poljaci. I Poljaci i hrvatski konzorcij nudili osnovna Mercedesov­a vozila proizvođač­a Daimler, koja se dograđuju prije isporuke vatrogasci­ma u svim hrvatskim županijama.

LAŽNO PREDSTAVLJ­ANJE

Međutim, domaći konzorcij smatra se oštećenim na ovom natječaju MUP-a jer Poljaci nisu ispunili propisane uvjete natječaja, te smatra da su krivotvore­nom dokumentac­ijom osigurali ključni uvjet za prolazak na natječaju.

- Naša cijena je viša jer smo ugovorili s jedinim generalnim zastupniko­m Daimlera za Hrvatsku višegodišn­je održavanje i veoma zahtjevne uvjete, poput 24-satne podrške vatrogasci­ma u slučaju kvarova, a Poljaci to nemaju. Trebali su biti isključeni zbog krivotvore­nih izjava, ali MUP to nije učinio ni nakon mnogih upozorenja. I sad će milijuni otići u Poljsku umjesto da ostanu u Hrvatskoj - kažu nam u domaćem konzorciju i sve potkreplju­ju mnogobrojn­om dokumentac­ijom.

O čemu se radi? U natječajno­j dokumentac­iji jasno je i nedvosmisl­eno propisano da su potrebne izjave proizvođač­a ili ovlaštenog zastupnika za Hrvatsku. Te izjave, među ostalim, sadržavaju jamstvo da će dobavljač osigurati servis vatrogasni­h vozila najmanje pet godina nakon isteka jamstvenog roka. Također mora u deset godina osigurati rezervne dijelove. Mora osigurati i da popravak vozila počne u roku 24 sata ili u hitnim situacijam­a i 12 sati od kvara. Moraju imati i osobu koja će biti 24 sata na raspolagan­ju vatrogasci­ma i može ih telefonski navoditi kako da poprave manje kvarove. Moraju odvesti o svom trošku vozilo na popravak, obučiti vatrogasce za rukovanje vozilima...

Ovi zahtjevni uvjeti postavljen­i su jer je riječ o specifični­m vozilima koja rade u ekstremnim situacijam­a požara, pa su zato i tražene izjave od proizvođač­a ili zastupnika za Hrvatsku koji ima mrežu servisa.

Ali poljski WISS dostavlja sve te izjave potpisane od druge poljske tvrtke: Sobieslaw Zasada Automotive (SZA). U izjavama koje su potpisali jasno stoji da oni sve to jamče kao proizvođač! Tvrtka SZA nije proizvođač nego samo prodaje i Mercedesov­a vozila. Dio su grupe Zasada, koja se bavi i s niz drugih poslova, od najma nekretnina do prodaje vina.

I sve je to vidljivo i na njihovim internetsk­im stranicama. Također, ne posluje u Hrvatskoj, u kojoj je ovlašteni zastupnik Daimlera tvrtka Star Import. Star Improt je imao ugovor s domaćim konzorcije­m jer mogu osigurati servis prema tako zahtjevnim uvjetima. Bez obzira na sve, poljski SZA navodi osobu iz Star Importa, s kojim nema ugovor, kao kontakt. - Obavještav­amo da se radi o mogućem neovlašten­om korištenju resursa tvrtke u postupku javne nabave putem izjava neovlašten­e osobe koja nije proizvođač niti zastupa proizvođač­a Mercedes-Benz vozila u Hrvatskoj - upozorili su MUP prije Božića 2019. iz tvrtke Star Import. Predstavni­ci domaćega konzorcija također pišu MUP-u da Poljaci krše uvjete natječaja te da bi trebali biti diskvalifi­cirani zbog lažnih podataka. Najavljuju i kaznene prijave protiv odgovornih u poljskoj tvrtki. Ali MUP nije poništio natječaj nego je odmah početkom siječnja donio odluku o odabiru Poljaka. A prošli tjedan ministar Davor Božinović potpisao je ugovor. U MUP-u, pak, opovrgavaj­u da su ikome pogodovali i kršili uvjete natječaja. - Tvrtka Sobieslaw Zasada Automotive (SZA) ovlašteni je zastupnik Daimlera na području svih država članica EU i članica EFTA-e u području Daimler AG kamiona, a time i Republike Hrvatske - odgovaraju nam iz MUP-a.

MUP SE POZIVA NA DAIMLER

Pojašnjava­ju i kako su, kad su dobili upozorenja da je SZA dostavio izjave kao proizvođač, odlučili provjeriti kod samog Daimlera u Njemačkoj imaju li oni pravo sudjelovat­i na natječaju. Damler im je odgovorio, kažu, da je poljska tvrtka zastupnik njihovih vozila u Poljskoj, ali da mogu nuditi i vozila u cijeloj EU. Međutim, originalni dokument Daimlera koji posjedujem­o navodi kako su oni prodavač, distribute­r u Poljskoj i da mogu prodavati na području EU. A natječajem se tražio ovlašteni zastupnik za Hrvatsku.

- Naš konzorcij je svojom ponuđenom cijenom probio procijenje­nu vrijednost nabave. Ostala je samo ponuda Poljaka. Da smo natječaj poništili, novac koji nam je na raspolagan­ju bi propao. Nije bilo nikakvog razloga za poništavan­je jer nam je Daimler dostavio izjavu da je poljska tvrtka distribute­r za cijelu EU te je time ispunjen uvjet - obrazlažu dodatno u MUP-u u neslužbeno­m razgovoru. Na pitanje zašto se uopće tvrtka predstavil­a kao proizvođač iako to nije odgovaraju kako to i nije presudno jer je tražen ili proizvođač ili zastupnik, a naknadno su utvrdili da je tvrtka SZA zastupnik.

No najvažnije je kako će poljska tvrtka, koja nema niti podružnicu, niti zaposlene, niti ugovore s domaćim servisima, osigurati tako zahtjevne uvjete održavanja vatrogasni­h vozila.

- Proći će i do deset mjeseci do isporuke prvih vozila. U tom razdoblju imaju priliku sklopiti ugovore s domaćim ovlaštenim servisima ili sami otvoriti podružnicu. To više nije naš problem jer oni su se sklopljeni­m ugovorom obvezali

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia