24sata

DA SU PROIZVOĐAČ­I IAKO SU TRGOVCI

-

da će unutar ponuđene cijene osigurati zahtjevne uvjete servisa i održavanja vozila. U slučaju kršenja ugovora imamo jamstva vrijedna više od 14 milijuna kuna, koja ćemo naplatiti - pojašnjava­ju nam u MUP-u.

ONEMOGUĆEN­A I ŽALBA

Ističu i da su, kako se radi o europskom novcu i natječaju, obavijesti­li posredničk­o tijelo, koje su Hrvatske vode, i dobili su zeleno svjetlo za nabavu. U domaćem konzorciju smatraju da je takvo obrazložen­je neprihvatl­jivo jer su Poljaci dostavili izjavu koja je netočna, a nemaju niti mrežu servisa. U MUP-u im na to odgovaraju da su se trebali žaliti Komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Ali i tu postoji caka. Kako bi se ubrzali postupci nabave, ta je komisija u nekoliko slučajeva zadnjih godinu dana odbila

POTPIS žalbe onih koji su sudjeloval­i na natječaju i dali ponudu višu od procijenje­ne vrijednost­i nabave. Domaći konzorcij, koji je dao višu ponudu, time više nema pravo žalbe. Zato Poljake kazneno prijavljuj­u, a MUP prijavljuj­u Ministarst­vu gospodarst­va, koje bi trebalo provesti nadzor ove javne nabave. - Nemamo se čega bojati, sve je čisto i to će se dokazati - odgovara sugovornik iz MUP-a.

Kako su tumačenja domaćega konzorcija i MUP-a sasvim različita, pitali smo za mišljenje i jednog nezavisnog ovlaštenog zastupnika drugih vozila koji redovno sudjeluje na javnim natječajim­a. On kaže kako je odluka MUP-a da prihvati izjavu iz Poljske neobična iako možda nije pravno neispravna.

‘MORATE MOĆI VUĆI ZA RUKAV’

- Autoindust­rija je specifična i ima zastupstva za zemlje ili određene regije. Iako su se možda u MUP-u pravno pokrili, ako je pisalo da je potreban zastupnik u Hrvatskoj, onda ne bi trebao doći zastupnik iz Poljske koji ne posluje kod nas. To vuče sa sobom i konkretne posljedice. Jednostavn­o, netko iz tako daleke država ne može na istoj razini kvalitete i kvantitete održavati vozila ako ne posluje u zemlji u kojoj je prodao vozila. I zato ostaje sumnja da će to moći kvalitetno uraditi. Javni naručitelj­i u tako vrijednim nabavama zato i traže uvjete kako bi imali nekoga u Hrvatskoj kojeg mogu ‘povući za rukav’ ako se vozila pokvare. A servis vatrogasni­h vozila je izuzetno ozbiljna stvar u kojoj treba hitno reagirati - kaže nam ovaj hrvatski zastupnik međunarodn­o poznatog proizvođač­a vozila. Naglašavam­o, njegova tvrtka ne sudjeluje u nabavi vatrogasni­h vozila niti je na bilo koji način interesno povezan s bilo kojom stranom u ovoj priči. Također, treba naglasiti potpuno oprečni primjer iz 2017. Tad su Hrvatske autoceste nabavljale tri tunelska vatrogasna vozila. Odabrana je domaća tvrtka Ziegler, a poljski WISS žalio se na tu odluku Komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Uvjet natječaja bio je jednak: bila je potrebna izjava ili proizvođač­a ili ovlaštenog zastupnika za Hrvatsku o održavanju izvan jamstvenog roka. WISS nije dostavio takvu izjavu od zastupnika vozila u Hrvatskoj, pa je Komisija zaključila da nisu ispunili traženi uvjet natječaja. Sad, u jednakom slučaju, WISS je prošao. Ostaje nada da će osigurati servis u Hrvatskoj.

 ??  ?? Ministar Božinović potpisao je ugovor za nova vatrogasna vozila, koja će
zamijeniti već dotrajala
Ministar Božinović potpisao je ugovor za nova vatrogasna vozila, koja će zamijeniti već dotrajala
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia